LEEUWARDEN- Het drugsoverlastteam van Leeuwarden van politie Fryslân heeft de afgelopen maanden diverse onderzoeken met betrekking tot de handel in harddrugs afgehandeld. Daarbij werden 21 drugsdealers aangehouden en diverse soorten harddrugs in beslag genomen. Ook werd van hen crimineel vermogen afgepakt. Vier verdachten zitten nog vast. De overige drugsdealers zijn inmiddels veroordeeld. De handel en gebruik van harddrugs veroorzaakt veel overlast in de binnenstad van Leeuwarden.
Overlast door drugshandel
Op 22 februari 2012 werd er een actie gedraaid op een woning aan de Jacob Binckesstraat in Leeuwarden. De 39-jarige hoofdbewoner zorgde al jaren voor overlast in de buurt door veel drugsgebruikers te ontvangen in zijn woning. Daarnaast werd ook vanuit de woning in harddrugs gedeald. Het drugsoverlastteam stelde in samenwerking met de wijkagent een onderzoek in naar de activiteiten van de 39-jarige man. Tijdens het onderzoek kon de 39-jarige Leeuwarder en een 38-jarige man zonder vaste woon – of verblijfplaats als hoofdverdachte worden aangemerkt. De officier van justitie gaf vervolgens toestemming om beide mannen aan te houden. Tijdens het verdere verloop van het onderzoek werden 14 verdachten, voornamelijk drugsgebruikers, aangehouden en 15 getuigen gehoord. Uit het financieel onderzoek bleek dat de twee mannen een aanzienlijk geldbedrag hadden verdiend door de handel in drugs. De betrokken wijkagent is met de betrokken ketenpartners zoals gemeente en woningbouwcorporaties bezig om de bewoner uit de woning te zetten.
Uitkeringen stop gezet van dealers
Op 1 februari werd een 33-jarige inwoner van Leeuwarden op de Weaze aangehouden op verdenking van de handel in harddrugs. Dankzij onderzoek kwam het drugsoverlastteam de verdachte op het spoor. Bij een doorzoeking in zijn woning werd nog een zak met henneptoppen aangetroffen. Tijdens het verhoor bekende hij ook geruime tijd bezig te zijn geweest met het dealen in (hard)drugs. Ook zijn uitkering is inmiddels stopgezet en werd er een berekening gemaakt van het wederrechtelijk verkregen voordeel. Een andere 33-jarige Leeuwarder werd onlangs veroordeeld tot een gevangenisstraf van 30 maanden waarvan 6 voorwaardelijk. Daarnaast moet hij ruim 190.000 euro aan de Nederlandse staat terug betalen. Dit geld heeft hij namelijk verdiend met de handel in harddrugs. Op 8 februari werd een 38-jarige inwoner van Leeuwarden in een woning aan de Bleeklaan aangehouden. Ook hij handelde geruime tijd in harddrugs. Ook zijn uitkering werd stopgezet en ook hier werd een berekening gemaakt van het wederrechtelijk verkregen voordeel. Het Openbaar Ministerie heeft inmiddels 4000 euro van de man gevorderd. Van een paar andere veroordeelde drugsdealers werd nog eens in totaal 43000 euro gevorderd.
Misdaad mag niet lonen!
De politiekorpsen en het Openbaar Ministerie (OM) in Noord-Nederland proberen daarom zo veel mogelijk crimineel vermogen af te pakken. Met het afgepakte vermogen worden, indien mogelijk, eerst slachtoffers gecompenseerd. Wat overblijft vloeit naar de staatskas. Door de status(symbolen) af te pakken van de crimineel, laten politie en OM zien dat misdaad niet loont. Het geld dat de drie Noordelijke politiekorpsen en het OM afpakken kan bovendien niet gebruikt worden voor het financieren van nieuwe criminele activiteiten. Zo wordt Noord-Nederland veiliger.
Informatie over drugshandel
Heeft u informatie over de handel in soft- en/of harddrugs? Bel dan de politie via 0900-8844 of Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000. U kunt daarnaast ook bellen met rechercheurs van de Criminele Inlichtingen Eenheid via 088 – 1673775. Aan hen kunt u uw verhaal
Foto – Archief persbureau Meter