Den Haag – Gemeenten krijgen bij de aanpassing van de Wwb per 1 januari 2012 en het invoeren van de nieuwe Wet werken naar vermogen begin 2013 een nog belangrijkere taak om mensen aan het werk te helpen. Daarom willen sociale diensten hun vakmanschap versterken.
Ook komen er zes regioteams die gemeenten helpen bij de voorbereidingen van de wet werken naar vermogen. Het Rijk trekt daarom, op verzoek van VNG en Divosa, de komende drie jaar bijna € 5 miljoen uit om gemeenten daarbij te ondersteunen.
Dit heeft staatssecretaris De Krom van Sociale Zaken en Werkgelegenheid vandaag bekendgemaakt tijdens het congres ‘Maximaal vermogen’ van de VNG en de vereniging van directeuren van sociale diensten, Divosa, in Den Haag.
Staatssecretaris De Krom: “Goed dat Divosa en VNG het initiatief hebben genomen om het vakmanschap bij sociale diensten te versterken en zich voor te bereiden op WWNV. Hen wacht een zware klus de komende jaren om veel mensen die nu nog langs de kant staan, aan werk te helpen. Daarom ondersteun ik hun plannen van harte, ook financieel. En let op: investeren in bekwaamheid loont altijd. Straks spellen we sociale dienst met de S van slagvaardig en de D van doelmatig. ”
Met de komst van WWNV verandert niet alleen veel voor de mensen die bij de sociale dienst aankloppen, maar ook voor de mensen die bij de sociale dienst werken. Er komen veel veranderingen op gemeenten af: de dienstverlening verandert, de bedrijfsvoering wordt opnieuw vormgegeven. Het extra geld van SZW is bedoeld voor extra investeringen in deskundigheid en doelmatigheid. De regionale teams sporen knelpunten op in de uitvoering van de nieuwe regelgeving en helpen oplossingen bedenken. Ook het ministerie draait mee in de teams.
De staatssecretaris benadrukte in zijn speech dat de voorgestelde veranderingen hard nodig zijn omdat ‘het stelsel van sociale zekerheid nu onvoldoende activerend is en onvoldoende kansen biedt op werk voor mensen met een arbeidsbeperking. Met de WWNV komt er één brede voorziening voor mensen met arbeidsvermogen. Met zoveel mogelijk gelijke rechten en gelijke plichten. Waar een wil is, is werk.’
De WWNV wordt uitgevoerd door gemeenten en biedt één regeling voor iedereen met arbeidsvermogen die voorheen een beroep zou doen op de Wet investeren in jongeren, de Wajong, Wet werk en bijstand en de Wet op de sociale werkvoorziening.
Foto – Archief Persbureau Meter