Groningen – Het pasen staat voor de deur en dus worden er traditioneel weer de nodige paasvuren op diverse plaatsen in de provincie Groningen georganiseerd. Vanwege de droogte en de weersverwachtingen doet de Regionale Brandweer Groningen een extra appèl op alle organisatoren, terreinbeheerders en bewoners; paasvuren kunnen doorgaan als organisatoren zich aan de gestelde voorwaarden houden. Dat houdt ook in dat zij de juiste voorzorgsmaatregelen treffen om in te grijpen als het vuur buiten de bult komt.
Verantwoordelijkheid
Voor het houden van paasvuren zijn gemeenten het bevoegde gezag. De gemeenten kunnen een ontheffing verlenen van het verbod op het houden van een paasvuur op grond van artikel 10.63 tweede lid Wet milieubeheer. Het is daarom een gemeentelijk, lokale verantwoordelijkheid om per initiatief of vergunde paasbult te beoordelen welke risico’s er zijn en kunnen ontstaan. Als de gemeente de risico’s ten aanzien van bos, heide, veen of wellicht omliggende bebouwing te groot vindt dan kan het college van B&W te allen tijde besluiten om de vergunning niet te verlenen, in te trekken dan wel het vuur te verbieden of te beëindigen. De gemeenten zoeken bij het verlenen van die ontheffingen naar een balans tussen het in ere houden van de paasvuurtraditie, en de bescherming van het milieu en de gezondheid.
Voorbereiding
De gemeenten die paasvuren toestaan hechten ongeacht de weersomstandigheden altijd aan een goede voorbereiding. In overleg met organisatoren, terreinbeheerders, de lokale brandweer, veelal politie en mogelijk andere partijen worden de risico’s ingeschat en de nodige voorzorgsmaatregelen getroffen. Vanuit de gedachte “regionaal denken, lokaal doen” heeft de afdeling Risicobeheersing van de Regionale Brandweer Groningen in september 2008 een beleidsnotitie geschreven ten aanzien van de veiligheid bij paasvuren: Brandveiligheid Vreugdevuren. Deze notitie is door het College van Commandanten Regio Groningen omarmd en vastgesteld. Het biedt de gemeenten een handreiking om traditionele paasvuren en andere vreugdevuren mogelijk te maken. In het advies van de Regionale Brandweer Groningen aan de gemeente is aandacht voor:
Veilige afstanden tot bebossing, bebouwing, toeschouwers en andere risicovolle en kwetsbare objecten.
Risico’s van vliegvuur (gloeiende deeltjes) in relatie tot weersomstandigheden en type brandstof.
Bereikbaarheid voor hulpverleningsvoertuigen en beschikbaarheid bluswater.
De omvang van een vreugdevuur.
Er worden ook richtlijnen gegegeven in het geval van (extreme) weersomstandigheden, waaronder harde wind, windrichting en extreme droogte. Zo mag een vreugdevuur bij windkracht 6 niet worden afgestoken en kan een vreugdevuur bij extreme droogte door het college van B&W worden verboden.
Vergunning
In de verleende vergunning dan wel de ontheffing die door het college van B&W wordt verstrekt staan voorschriften waaraan de vergunninghouder zich moet houden. Ook hierbij heeft de brandweer een adviserende rol. Voorbeelden van voorschriften zijn:
De brandstapel mag uitsluitend bestaan uit snoeihout (conform de witte lijst van www.infomil.nl) of schoon pallethout in geval van de verbranding van kindervakantiedorp.
Tijdens de opbouw van de brandstapel moet de houder van de ontheffing of de in de aanvraag vermelde toezichthouder aanwezig zijn.
Het aansteken van het vreugdevuur mag niet versneld worden door gebruik te maken van vloeibare brandstoffen als benzine, diesel, afgewerkte olie.
Tijdens het vreugdevuur dient voldoende EHBO materiaal aanwezig te zijn.
Tijdens het vreugdevuur <100 m³ moet er minimaal 1 handbrandblusser met een inhoud van tenminste 6 kg blusstof aanwezig zijn. Bij een vreugdevuur 100 m³ minimaal 2 handbrandblussers met een inhoud van minimaal 6 kg blusstof.
Tijdens het branden van het vreugdevuur moeten minimaal twee meerderjarigen aanwezig zijn, waaronder de houder van de ontheffing of de toezichthouder.
Bij het verlaten van de stookplaats moet het vuur zijn geblust, zodat geen gevaar bestaat voor doorsmeulen of wederom opvlammen van brandbare stoffen.
Landschap en natuur
Gezien de structuur van het Groningse natuurlandschap adviseert de Regionale Brandweer Groningen de gemeenten niet per definitie geen algeheel stookverbod te hanteren. De gemeenten met een bosrijk, heide- of veengebied wordt wel aangeraden om de risico’s conform het regionale beleid nogmaals tegen het licht te houden. Als dat aanleiding geeft zo nodig de voorschriften aan te scherpen, de vergunningen in te trekken en/of geen nieuwe vergunningen meer te verstrekken.
Tips en informatie
Kijk voor meer informatie over open vuur in de natuur en het voorkomen van natuurbranden ook eens op de website van brandweer Nederland Daar vindt u onder andere handige tips over hoe u zelf veilig een kampvuurtje mag en kan stoken, wat u kan doen om een natuurbrand te voorkomen en wat u kunt doen als er toch brand uitbreekt.
Zie de video over het paasvertier viorig jaar in het Drentse Elim
Foto – Archief Persbureau Meter