Ruim 500 deelnemers op fakkeloptocht tegen gaswinning Groningen(Video)

GRONINGEN- De bezorgdheid van de Groningers is nog steeds niet geweken. Ruim 800 deelnemers waren er die vrijdagavond hun ongenoegen in een fakkeloptocht toonden. Zij vinden dat de gaskraan nog verder dicht moet om Groningen te behoeden voor nog meer aardbevingen. Een aantal sprekers voerden het woord voorafgaand aan de tocht. De Groninger bodem beweging heeft de tocht in gang gezet. Voor de tweede keer overigens. De eerste telde duizend deelnemers. Op 26 januari zal er in de tweede kamer een debat plaatsvinden over het gas besluit.NOVUM COPYRIGHT PERSBUREAU METER

Groningen – In Groningen protesteren vanavond ruim 500 mensen tegen de gaswinning in Groningen. Zij lopen mee in een fakkelocht door het centrum van Groningen.

Een aantal Kamerleden loopt mee, eerder op de dag spraken zij met bewoners die ernstig gedupeerd zijn door de gaswinning. Naast Groningers lopen er ook een aantal mensen mee uit andere delen van Nederland.

Het is de tweede keer dat Milieudefensie en de Groninger Bodem Beweging (GBB) een fakkeltocht organiseren tegen de gaswinning in Groningen. De eerste keer was in december 2014. Aanleiding vandaag is het besluit van minister Kamp van december om maximaal door te gaan met de gaswinning in Groningen. Met een winningsniveau van 27 miljard m3 per jaar nemen de aardbevingen nog steeds toe in aantal en in sterkte, met grote schade en onacceptabele risico’s voor de Groningers als gevolg. Minder gas winnen hoeft geen probleem te zijn voor de leveringszekerheid, als de regering volop inzet op het verminderen van de gasconsumptie.

Groningers zijn het zat

Huizen worden onbewoonbaar verklaard, scholen ontruimd en zeer veel huizen en gebouwen in de regio moeten worden verstevigd. Als er komend jaar nog steeds niet drastisch minder gas wordt gewonnen, neemt dat risico alleen maar toe. Dick Kleijer van de Groninger Bodem Beweging: ‘Veilig wonen moet honderd procent gegarandeerd worden. Ook voor Groningers. Dit kabinet en de NAM hebben niet onze veiligheid voorop staan, maar de miljarden die ze verdienen met de gaswinning. Dat heeft gezorgd voor veel verloren jaren. De winning moet op korte termijn terug naar minder dan 12 miljard m3, het veilige niveau volgens experts, vervolgens moet de winning planmatig snel naar nul.’

Actie voor duurzame toekomst

Naast Groningers lopen ook mensen uit andere delen van het land mee met de tocht. Zij steunende Groningers en willen dat Nederland zo snel mogelijk overstapt naar een volledig duurzame energievoorziening. Ike Teuling, campagneleider energie bij Milieudefensie: ‘ Na het klimaatakkoord in Parijs moet Nederland fikse stappen zetten. We moeten af van de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen zoals gas, alle huizen en gebouwen moeten energieneutraal’. Teuling benadrukte tijdens het protest hoe belangrijk het is dat mensen in actie komen: ‘Wij moeten de handen ineen slaan, Groningers en niet-Groningers, en blijven protesteren. Dat actievoeren helpt hebben we de afgelopen jaren laten zien hier in Groningen. Zonder de protesten en acties van iedereen hier op het plein zou de gaswinning gewoon nog boven de 40 miljard m3 zitten, zoals in 2013 en 2014’.

Foto/Video – Martin Nuver/Persbureau Meter
Tekstbron – Martin Nuver