Assen – De politie heeft op woensdag 22 december een 17-jarige man uit Assen en een 20-jarige man uit Smilde aangehouden op verdenking van het in brand steken van een deelscooter op 19 november op de Ter Aardseweg in Assen. Op dinsdag 21 december werden ook al een 21-jarige man uit Smilde en een 18-jarige man uit Assen aangehouden in verband met deze brandstichting. De vier verdachten kwamen in beeld op basis van tips die de politie binnenkreeg. Alle verdachten zullen worden verhoord.
Sinds oktober zijn er in Assen meerdere (scooter)branden geweest. De brand aan de Ter Aardseweg is daar een van. Het onderzoek naar de branden is volop gaande. Zo wordt er gekeken of er een verband is tussen de verschillende branden en of er ook andere betrokken personen zijn. Meerdere aanhoudingen in dit onderzoek worden niet uitgesloten.
De politie heeft op woensdag ook nog een 28-jarige man uit Assen aangehouden op verdenking van brandstichting aan de Dr. Philipsweg in Assen. Deze brand vond plaats op 10 oktober. Het lijkt erop dat deze brand vooralsnog geen relatie heeft met andere branden in Assen. Onderzoek moet dat nog uitwijzen.
Sinds begin oktober zijn er circa achttien branden bekend bij de politie. Uit onderzoek is gebleken dat er bij meerdere van deze branden mogelijk sprake is van brandstichting. De branden vonden verspreid door de stad plaats, veelal ’s avonds erg laat of midden in de nacht. Mogelijke verbanden tussen de branden worden onderzocht. Uit onderzoek en analyse zal moeten blijken of er sprake is van één of meerdere brandstichters. De impact van deze verschillende branden is groot. Maarten Groenhof, Teamchef van politie Noord-Drenthe, snapt de ontstane onrust goed en licht het politieonderzoek toe: “De branden in Assen zorgen voor maatschappelijke onrust en angst, en dit is logisch. Mensen zijn bang voor hun eigendommen en hun eigen gezondheid. Wij nemen deze brandstichtingen dan ook zeer serieus en het opsporen van de dader of de daders heeft bij ons hoge prioriteit. We zijn als politie zichtbaar en onzichtbaar in Assen aanwezig en zijn extra alert. Door intensief onderzoek te doen, meer te surveilleren en mét hulp van getuigen of mensen met informatie hopen we snel één of meerdere personen aan te kunnen houden.”
Het onderzoek naar de brandstichtingen
Het onderzoek wordt gedaan door het basisteam Noord-Drenthe, in samenwerking met Districtsrecherche Drenthe. In een brandonderzoek neemt de politie na een brand een aantal stappen. Zo wordt er bijvoorbeeld buurtonderzoek gedaan, wordt er technisch en forensisch onderzoek gedaan op de plaats delict en kijkt de politie of er in de buurt van de brand camera’s hangen waarvan de beelden kunnen worden gebruikt in het onderzoek. Natuurlijk worden getuigen altijd gevraagd om zich bij de politie te melden. Ook wordt er bij meerdere branden bijvoorbeeld gekeken naar patronen in tijd, patronen in locaties en wordt er gezocht naar andere opvallendheden. Een brandonderzoek kan erg lastig zijn, omdat een felle brand veel bewijsmateriaal kan verwoesten. Ook kan een brand een technische of natuurlijke oorzaak hebben. En nu de branden vaak hebben plaatsgevonden in de nachtelijke uren, maakt ook het vinden van getuigen niet eenvoudig. Brandstichting is in sommige gevallen dus lastig te bewijzen. Daarom heeft de politie uw hulp nodig.
Help de politie bij het onderzoek
Hebt u meer informatie over de brandstichtingen in Assen of hebt u camerabeelden waar een verdachte situatie op is te zien? Geef dit dan aan de politie door. Laat het de politie ook weten wanneer u geen getuige bent, maar de dader mogelijk wel kent. Valt het u op dat iemand vaker midden in de nacht weg is, dat iemand materialen in bezit heeft om brand te stichten, een keer thuis is gekomen en naar brand rook of kleren in de was heeft gedaan die roken naar brand? Dit is allemaal informatie die u met de politie kunt delen. Beschikt u over camerabeelden die u nog niet met de politie hebt gedeeld en waarop een brand of brandstichting is te zien? Uiteraard kunt u uw informatie ook telefonisch doorgeven via 0900-8844. 112 belt u wanneer het gaat om een spoedmelding, bijvoorbeeld wanneer u ziet dat iemand brand aan het stichten is.
Volledig anoniem uw informatie doorgeven is ook mogelijk. Meld Misdaad Anoniem is een onafhankelijke organisatie – en dus geen onderdeel van de politie – die niet naar uw gegevens vraagt en uw telefoonnummer niet kan zien. Alleen als uw informatie niet naar u te herleiden valt, wordt uw tip doorgegeven aan de politie, zonder dat uw gegevens ooit bekend worden. Bel Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000
Bron. Politie.nl