Twente – De afgelopen periode werd bij meerdere woningen in Twente ingebroken. Politie Twente heeft bij enkele woningen Bargoense tekens aangetroffen (zie bijgesloten foto).
Bargoense tekens worden gebruikt door inbrekers. De tekens worden als ‘voorverkenners’ op de woning aangebracht, zodat inbrekers weten wat de omstandigheden in en bij de woning zijn. Het betreft simpele tekens (kruisjes, rondjes), die meestal met krijt zijn aangebracht op de muur naast de voordeur.
De politie sluit niet uit dat bij meer woninginbraken Bargoense tekens zijn gebruikt en adviseert bewoners die dergelijke tekens aantreffen, ze direct te verwijderen en melding te doen bij Politie Twente via 0900-8844.
Inbrekers overlopen en aangehouden
Enschede
Politie Twente heeft in de nacht van woensdag 22 en donderdag 23 februari een 29-jarige man uit Enschede en een 41-jarige man uit Hengelo aangehouden op verdenking van woninginbraak.
Omstreeks 03.10 uur werd de bewoonster van een woning aan de Vrugginklanden wakker van geluiden. Zij keek uit het raam en zag in haar achtertuin twee onbekende mannen staan. Zij bonkte hard op het raam, waar de mannen van schrokken en vervolgens wegvluchtten. Zij reden weg in een auto met buitenlands kenteken. De politie is direct een onderzoek gestart. Agenten zagen de auto rijden op de rotonde Zuid Esmarkerrondweg / Gronausestraat en zetten de achtervolging in. Ter hoogte van de Heidevlinder in Glanerbrug konden beide mannen worden aangehouden. De mannen zijn ingesloten in het Politie Arrestantencentrum. Onderzocht wordt of zij voor meerdere woninginbraken verantwoordelijk zijn.
Agressieve winkeldief
Enschede
Politie Twente heeft woensdag 22 februari een 38-jarige man uit Enschede aangehouden die wordt verdacht van winkeldiefstal. Ook had de man een medewerker geslagen.
De man bezocht een winkel aan het H.J.van Heekplein. Een medewerker van de winkel zag dat hij niet alle goederen bij de kassa betaalde en sprak hem hierop aan. De 38-jarige reageerde door de medewerker een vuistslag. De man vluchtte vervolgens de winkel uit, maar kon staande worden gehouden door de medewerker en een collega. De politie werd ingeschakeld. De 38-jarige is aangehouden en voor nader onderzoek in verzekering gesteld.
Politie waarschuwt voor babbeltrucs
Twente
Van een 82-jarige vrouw uit Rijssen is woensdag 22 februari geld weggenomen. De vrouw had twee vrouwen in haar woning in de Wilhelminastraat in Rijssen binnengelaten, die zeiden in dezelfde straat te wonen en haar tuin bewonderden.
Eén van de vrouwen was gaan zitten en praatte met de 82-jarige, de andere bleef in de deuropening van de woonkamer staan. Mogelijk is een derde dader binnengekomen, die uit een slaapkamer op de bovenverdieping geld heeft weggenomen.
Beide vrouwen waren tussen de 35 en 45 jaar oud, waren circa 1.65 m. lang en hadden een getinte huidskleur. Eén van hen had donker halflang haar, de andere had rossig haar en droeg een hoofddoekje.
Heeft u woensdag 22 februari twee vrouwen gezien in de Wilhelminastraat die aan het signalement voldoen of bent u zelf door hen bezocht, neemt u dan contact op via het algemene telefoonnummer van Politie Twente, team Rijssen-Holten of anoniem via Bel M. 0800-7000.
Tips om een babbeltruc te voorkomen
Wees altijd gezond wantrouwend. Want: waarom komen ze juist bij u?
Laat geen onbekenden binnen, ook niet in de hal. Regen of geen regen. Sluit de deur, als u even wat op wilt halen.
Meteropnemers, politieagenten, collectanten of reparateurs hebben altijd een legitimatie bij zich. Vraag er gerust naar. Maar let op: dit geeft geen 100% garantie want er zijn mooie vervalsingen in omloop.
Bel, als u het niet vertrouwd, het bedrijf of de instelling waarvoor degene aan de deur zich uitgeeft om te informeren of men de persoon aan de deur kent en om te controleren of het verhaal klopt.
Verwijs mensen die geld willen wisselen naar een bank of supermarkt.
Een gouden regel bij onbekenden aan uw deur: als u alleen thuis bent, laat dan geen onbekende binnen!
Als u het nog steeds niet helemaal vertrouwt, bel dan de politie via het algemene nummer 0900-8844, en leg de situatie uit. Daar zal men u van advies dienen en desgewenst wordt er een politieagent naar u gestuurd voor controle.
Insluiper overlopen, politie zoekt getuigen
Borne
Bij een woning aan de Stroom Eschlaan is woensdag 22 februari omstreeks 14.30 uur een insluiper overlopen.
De bewoner had de voorbel gehoord, maar had hier niet op gereageerd omdat hij ziek op bed lag. Omdat hij vlak hierna geritsel hoorde, ging hij toch uit bed. Toen hij de slaapkamerdeur opende stond hij oog in oog met een onbekende man, die vervolgens snel de woning uitvluchtte. Er is niets uit de woning gestolen.
Het signalement:
Man met getinte huidskleur
Tussen 35 en 40 jaar oud
Kort zwart haar
Stoppelbaardje
Normaal postuur
Droeg een blauw/rode blouse en een spijkerbroek
De politie wil graag in contact komen met mensen die de man hebben zien wegvluchten of die wellicht iets verdachts hebben gezien in de Stroom Eschlaan rond 14.30 uur. Zij worden verzocht contact op te nemen met Politie Twente, team Borne, 0900-8844 of anoniem via Bel M. 0800-700.
Eigenaar fiets gezocht
Nordhorn
Op 25 januari jl. werd een mogelijk van diefstal afkomstige fiets aangetroffen bij een man in het Duitse Nordhorn. De Duitse politie heeft ondanks onderzoek niet de rechtmatige eigenaar van de fiets kunnen achterhalen.
Mogelijk is de fiets afkomstig uit Nederland. Het gaat om een antraciet/zilver kleurige fiets van het merk Giant, model Metro CS 4 LDS. Op de fiets zit een sticker van een fietsenhandel uit Denekamp geplakt (zie foto).
Mocht de eigenaar de fiets herkennen kan deze contact opnemen met Polizei Nordhorn, telefoonnummer 0049-5921-3090 of Politie Denekamp 0900-8844.
Containers en afvalbakken in brand gestoken
Enschede
In de Gelderlandstraat zijn in de nacht van woensdag 22 op donderdag 23 februari tussen 00.15 en 01.00 uur twee blokcontainers en vijf afvalbakken in brand gestoken. De brandweer heeft de brandjes geblust. De mogelijke dader(s) is niet meer aangetroffen.
Politie Twente wil graag in contact komen met getuigen. Heeft u iemand zien wegrennen of wellicht iets verdachts gezien in de Gelderlandstraat, neemt u dan contact op met Politie Twente, team Enschede, 0900-8844 of anoniem via Bel M. 0800-7000.
Rijbewijs ingevorderd
Tilligte
Van een 76-jarige vrouw werd woensdag 22 februari het rijbewijs ingevorderd vanwege gevaarlijk rijgedrag.
Omstreeks 17.30 uur zagen surveillerende agenten van Politie Twente een auto rijden op de Ootmarsumsestraat richting Denekamp, de bestuurder vertoonde gevaarlijk rijgedrag. Nadat zij een andere auto had ingehaald en kwam ze daarna met de rechterzijde van de auto in de berm, waardoor een behoorlijke stofwolk ontstond. Op de rotonde bij de Frensdorferstraat raakte de auto de binnenrand en vervolgens de rechter kantsteen bij het afrijden van de rotonde. Verderop in een bocht naar rechts kwam de auto over de verkeerde weghelft terecht.
De agenten gaven de bestuurster een stopteken, maar hierop werd niet gereageerd. Ook nadat de zwaailichten waren aangezet, stopte de bestuurster niet. Tussen Tilligte en Oostmarsum haalden de agenten de auto in en gaven de vrouw aanwijzingen waar te stoppen. Op de aangewezen plek stopten de agenten, die voor de vrouw reden, maar de vrouw keek de agenten wazig aan en vervolgde haar weg. Wederom werd de achtervolging ingezet en haalden de agenten de vrouw in. Ditmaal dwongen zij haar te stoppen. De vrouw maakte een erg verwarde indruk en werd onderworpen aan een blaastest. Deze gaf niet aan dat de vrouw alcohol gedronken had. Vanwege het gevaarlijke rijgedrag is het rijbewijs van de vrouw ingevorderd. Ook wordt een artikel 130-procedure opgestart.
Artikel 130 Wegenverkeerswet
Als een vermoeden bestaat dat de houder van een rijbewijs niet langer geschikt is voor het besturen van een voertuig waarvoor het rijbewijs is afgegeven, wordt melding gedaan bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). Het CBR kan de rijbewijsplichtige bestuurdersmaatregelen opleggen zoals het doen van een rijtest, een medisch onderzoek of het volgen van een Rehabilitatiecursus als educatieve maatregel met als mogelijke consequentie bij niet voldoen of niet meewerken het ongeldig verklaren van het rijbewijs. De kosten voor het volgen van de Rehabilitatiecursus komen voor rekening van de verkeersdeelnemer.
Foto – Politie Twente