Groningen/Fryslan – De politie heeft woensdagavond vijf Groningers aangehouden op verdenking van grootschalige hennepteelt en –handel. Daarnaast verdenkt de politie de mannen van het witwassen van crimineel geld. Het onderzoek naar de verdachten is een gezamenlijk project van de politieregio’s Fryslân en Groningen. De verdachten zijn vrijdagmiddag voorgeleid aan de Rechter Commissaris en zijn in bewaring gegaan. Het onderzoek wordt voort gezet.
Verdachten
Het onderzoek naar de hennepteelt heeft met enkele tussenpozen ongeveer anderhalf jaar geduurd. In die periode kwamen de verdachten in beeld. De verdachten variëren in de leeftijd van 26 t/m 33 jaar en zijn allen afkomstig uit Groningen. De politie vermoedt dat twee van de woensdag aangehouden verdachten een hoofdrol speelden in de hennepteelt.
Provincies Fryslân en Groningen
Uit het politieonderzoek komt naar voren dat de verdachten vermoedelijk de afgelopen vijf jaar actief zijn geweest met grootschalige hennepteelt. Ze waren actief in de provincies Fryslân en Groningen. Voor de locaties van de hennepkwekerijen werd voornamelijk gekozen voor industriegebieden of plaatsen waar weinig toezicht was.
De grootste kwekerij die is ontmanteld en waarvan de aangehouden Groningers worden verdacht, is een bedrijfsruimte in Hurdegaryp. Daar trof de politie eind vorig jaar een werking zijnde kwekerij met zo’n 3000 hennepplanten en ongeveer 100 kg geoogste henneptoppen.
Donderdag werd een kwekerij met bijna 400 planten ontmanteld in Leeuwarden. Diezelfde avond werd in een bedrijfsruimte in Drachten een pas aangelegde kwekerij ontdekt. In die kwekerij waren nog geen hennepplanten. De goederen in de ruimte, met een waarde van zo’n 10.000 euro, zijn in beslag genomen. Andere kwekerijen werden eerder al ontmanteld in Drachten, Delfstrahuizen en de stad Groningen.
Goederen in beslag genomen
Naast de aanhouding van de vijf verdachten heeft de politie beslag gelegd op drie auto’s, sierraden en tv’s. Misdaad mag namelijk niet lonen! De politiekorpsen en het Openbaar Ministerie (OM) in Noord-Nederland proberen daarom zo veel mogelijk crimineel vermogen af te pakken. Met het afgepakte vermogen worden, indien mogelijk, eerst slachtoffers gecompenseerd. Wat overblijft vloeit naar de staatskas. Door de status(symbolen) af te pakken van de crimineel, laten politie en OM zien dat misdaad niet loont. Het geld dat de drie Noordelijke politiekorpsen en het OM afpakken kan bovendien niet gebruikt worden voor het financieren van nieuwe criminele activiteiten. Zo wordt Nederland veiliger.
Foto – Politie Groningen