Assen – Kinderen jonger dan 12 jaar zijn niet strafrechtelijk te vervolgen. Om deze jongeren toch op het rechte pad te krijgen is de Stop-maatregel ingevoerd. Via deze maatregel gaat het kind, met de ouders, naar een Halt-bureau voor een Stop-reactie. De Stop-reactie is een leeractiviteit voor kind én ouders. Het kind moet bijvoorbeeld een opstel of excuusbrief schrijven, of een werkstuk maken over het gebeurde.
Van 12 tot 18 jaar
Een jongere van 12 tot 18 jaar die een strafbaar feit pleegt, kan als een volwassene vervolgd worden of naar een Halt-bureau worden doorverwezen. Bij Halt krijgt de jongere een leerstraf, de Halt-afdoening, opgelegd. De jongere krijgt in een Halt-afdoening de mogelijkheid te leren van zijn fouten en de schade te herstellen, bijvoorbeeld door zelf de graffiti weer van de muren te halen of de schade te vergoeden, en excuses aan te bieden aan de benadeelde.
Wordt het gedrag veroorzaakt door andere factoren, zoals de gezinssituatie, dan verwijst Halt ook door naar hulpverleningsinstanties.
Ouder dan 18 jaar
Is de jongere ouder dan 18 jaar (tot ongeveer 26, 27 jaar) en opgepakt voor zwaarder crimineel gedrag (overvallen, autodiefstal) dan kan hij of zij geschorst worden van de straf. De jongere moet dan wel deelnemen aan de ‘Individueel Traject Begeleiding’. In dit traject begeleiden twee medewerkers van de reclassering de jongere een jaar lang intensief. De jongere moet zich aan een rooster houden en een zinvolle dagindeling hebben, zoals naar school gaan of werken en een woonruimte hebben. ’s Nachts moet de jongere thuis zijn. Dit controleert de politie.
Foto – Archief Persbureau Meter