18-jarigen praten vooral met ouders over orgaandonatie

Leiden – Acht van de tien 18-jarigen praat met de ouders thuis weleens over orgaandonatie en de keuze om wel of niet te registreren als donor. Vrienden en klasgenoten volgen op ruime afstand als gesprekspartners over dit onderwerp. Een kwart van de jongeren geeft aan dat ze door het gesprek thuis positiever over het onderwerp zijn gaan denken, bij de rest bevestigt het gesprek hun mening. Dit blijkt uit een representatieve steekproef van Donorvoorlichting – onderdeel van de Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS). Het onderzoek is uitgevoerd door TNS NIPO.

Dit weekend ontvangen alle jongeren die hun donorregistratie nog niet hebben geregeld een herinneringsbrief van de minister. Half april ontvingen alle jongeren geboren in 1992 een eerste brief van de minister van Volksgezondheid met een oproep om hun keuze over orgaandonatie vast te leggen in het Donorregister. Zo’n 35.000 jongeren die vorig jaar 18 werden, hebben daarop gereageerd.

Aan de keukentafel
“Orgaandonatie is bij uitstek iets wat je op een rustig moment thuis aan de keukentafel zou moeten bespreken,” zegt Marion Siebelink. Siebelink is als onderzoeker verbonden aan het UMC Groningen en al jaren nauw betrokken bij het onderwerp. Uit haar onderzoek is gebleken dat kinderen vanaf ongeveer twaalf jaar heel goed in staat zijn zich een mening te vormen. Siebelink: “Jongeren komen via de (sociale) media regelmatig in aanraking met orgaandonatie. Doordat ouders het gesprek thuis ook eens op dit onderwerp brengen, kan een kind zijn of haar gedachten hierover uiten. Dit is waardevol omdat jongeren dan de ruimte krijgen om hun mening te delen en ouders weten hoe hun kind over orgaandonatie denkt.” Volgens onderzoeker Siebelink denken ouders soms dat een gesprek met hun kind over orgaandonatie moeilijk is, omdat je dan moet praten over de dood. In de praktijk blijkt echter vaak dat jongeren dat niet zo zwaar beleven en het juist prettig vinden om er in een gezinssituatie over te praten.

NTS-Donorvoorlichting roept alle jongeren en hun ouders op om in gesprek aan te gaan over orgaandonatie. Tips hoe je concreet zo’n gesprek kunt voeren, zijn te vinden op www.donorvoorlichting.nl. Jongeren mogen zich volgens de Wet op de orgaandonatie vanaf twaalf jaar registreren in het Donorregister.

JaofNee@school
Goede informatie – ook bijvoorbeeld via school – is belangrijk bij de keuze om Ja of Nee donor te worden. Daarom loopt op dit moment de actie-estafette JaofNee@school. Leerlingen en docenten van middelbare scholen en mbo-opleidingen organiseren overal in het land grote en kleine acties over orgaandonatie. Dat varieert van lessen, workshops en informatiebijeenkomsten tot bijvoorbeeld de organisatie van een flashmob op hun eigen school om aandacht te vragen voor orgaandonatie en de noodzaak van het vastleggen van de keuze om wel of geen donor te zijn. De afgelopen weken vonden al diverse acties plaats door het hele land. Ook de komende week is er op diverse plekken aandacht voor orgaandonatie. Maandag 9 mei organiseert het ROC Eindhoven een debat en donderdag 12 mei voeren 300 leerlingen van het Sophianum in Gulpen een ludieke actie uit in het centrum van de Limburgse stad.

Foto – MinVWS