Adolescentenstrafrecht naar verwachting 1 juli 2013 van kracht.Volgend jaar alle criminele jeugdgroepen aangepakt

Den Haag – Het voorjaar 2011 gestarte offensief tegen de criminele jeugdgroepen krijgt volgend jaar zijn bekroning. Naar verwachting zijn in mei 2013 alle 89 geïdentificeerde criminele jeugdgroepen in Nederland aangepakt. Het aantal problematische jeugdgroepen (crimineel, overlastgevend en hinderlijk) is over de volle breedte afgenomen.

Positieve geluiden over de aanpak van de jeugdcriminaliteit in de VenJ-Begroting 2013. De intensieve, geïntegreerde aanpak van problematische jeugdgroepen, waarbij tal van partners zijn betrokken (o.a. politie, OM, gemeenten, kinderbescherming, (jeugd)reclassering en jeugdzorg) werpt duidelijk zijn vruchten af. Werden er in 2009, het laatste jaar vóór het aantreden van dit kabinet, in Nederland nog 1760 “criminele”, “overlastgevende” en “hinderlijke” jeugdgroepen geregistreerd, eind 2011 waren dit er nog maar 1165. Daarbinnen is ook bij de zwaarste categorie, de criminele jeugdgroepen, een kentering zichtbaar. Bestaande groepen worden aangepakt en de politie grijpt meteen in, zodra er nieuwe criminele groepen dreigen te ontstaan. Naar verwachting zijn in mei 2013 alle 89 criminele jeugdgroepen aangepakt, die eind 2010 in kaart werden gebracht.

Veiliger
Met de aanpak van deze problematische jeugdgroepen verwachten minister Opstelten en staatssecretaris Teeven een flinke bijdrage te leveren aan een veiliger samenleving. Liefst driekwart van alle jeugdcriminaliteit in Nederland wordt immers gepleegd in groepsverband. Vaak gaat het daarbij ook om ernstiger vormen van criminaliteit, zoals gewelddadige straatroof of overvallen op winkels en woningen.

Maatwerk
Om jongeren tussen 15 en 23 jaar effectiever te kunnen aanpakken, zal nog dit jaar het wetsvoorstel Adolescentenstrafrecht bij de Tweede Kamer worden ingediend. Dit wetsvoorstel biedt de mogelijkheid om minderjarigen en jongvolwassenen heel gericht, “op maat” te straffen. Bijvoorbeeld door bij de sanctionering niet alleen rekening te houden met de ernst van de strafbare feiten, maar – veel meer dan voorheen – ook met de ontwikkelingsfase van jongvolwassenen. Afhankelijk van de zwaarte van het gepleegde delict en de persoonlijkheid van de dader kan de rechter kiezen voor toepassing van sancties en maatregelen uit het jeugd-, dan wel uit het volwassenenstrafrecht. De verwachting is dat het Adolescentenstrafrecht op 1 juli 2013 van kracht wordt. ‘
Foto – Archief Persbnureau Meter