Slagkracht bij crises en rampen vergroot

Den Haag – De Veiligheidsregio’s en het Rijk werken in 2013 aan een betere aansluiting op terreinen als leiding en coördinatie, opschalingsstructuur, informatie-uitwisseling en crisiscommunicatie. Een betere bovenregionale samenwerking moet de slagkracht bij crisisbeheersing en rampenbestrijding vergroten.

Ook de aansluiting tussen regionale en nationale planvorming kan nog beter, schrijven de bewindslieden van Veiligheid & Justitie in de toelichting op hun begroting. Daartoe zullen met ingang van 2013 de regionale en de landelijke planvorming beter op elkaar worden afgestemd en crisisplannen veel meer gezamenlijk worden uitgewerkt.

Instituut Fysieke Veiligheid
Als ook de Eerste Kamer akkoord gaat met het wetsvoorstel, gaat op 1 januari 2013 het Instituut Fysieke Veiligheid officieel van start. Het IFV gaat taken verrichten op het terrein van de brandweer, de GHOR (Geneeskundige Hulpverlening bij Ongevallen en Rampen), rampenbestrijding en crisisbeheersing. Zo gaat het instituut brandweerofficiersopleidingen verzorgen en examens afnemen. Ook houdt het IFV zich bezig met het vergaren van kennis, met onderzoek en met het verwerven en beheren van materieel voor de rampenbestrijding.

Brandweer
De (volledige) regionalisering van de brandweer krijgt in 2013 zijn beslag. Het presterend vermogen van de brandweer wordt versterkt. Dit onder meer door uitvoering van het versterkingsplan brandweeronderwijs, waarover deze zomer een convenant is ondertekend. Aan het concept voor de expertregio’s wordt verder gewerkt. Verder zullen ook de resultaten van het project visieontwikkeling brandweervrijwilligers in de nieuwe regionale organisatie worden meegenomen.

Foto – Archief Persbureau Meter