Den Haag De ministerraad heeft op voorstel van minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport ingestemd met een brief waarin een nadere invulling wordt gegeven van maatregelen om de groei van de uitgaven in de zorg te matigen. Met deze maatregelen worden niet alleen tegenvallers op de lopende VWS-begroting ondervangen, ook worden nu al maatregelen aangekondigd voor de begroting 2012 die niet tot Prinsjesdag kunnen wachten. De overschrijdingen worden zo veel mogelijk teruggehaald op de terreinen waar de tegenvallers zich voordoen. De ministerraad heeft op voorstel van minister Schippers eveneens ingestemd met plannen om de structurele houdbaarheid van de geestelijke gezondheidszorg te waarborgen.
De zorguitgaven nemen elk jaar opnieuw fors toe; verschillende factoren veroorzaken dit. Er zijn steeds meer patiënten die langer leven en daardoor langer zorg nodig hebben. Door medisch-technologische ontwikkelingen zijn er veel nieuwe en innovatieve – maar wel vaak dure – behandelingen mogelijk. Sociaal-cultureel geldt dat mensen meer vraag hebben naar zorg en dat hun kwaliteitseisen hoger worden. Ook zijn steeds minder ziektes dodelijk, maar het gevolg van deze positieve ontwikkeling is wel dat er steeds meer chronisch zieken zijn (ook op jonge leeftijd). Al deze ontwikkelingen bij elkaar veroorzaken een stijgende vraag naar zorg en daarmee fors oplopende zorgkosten en in de toekomst problemen op de arbeidsmarkt.
Het kabinet trekt de komende periode 15 miljard euro extra uit voor de zorg. Bovenop deze extra miljardeninvestering vinden desondanks overschrijdingen plaats. Wanneer de overschrijdingen niet worden teruggehaald, zouden de zorgkosten nog veel meer toenemen en fors uit de pas gaan lopen met de economische groei. Op de lopende VWS-begroting 2011 is de tegenvaller ongeveer 1,1 miljard euro, die ook de komende jaren doorwerkt. Op Prinsjesdag wordt het beeld voor de komende jaren duidelijk.
Om maatregelen tijdig per 1 januari 2012 in werking te kunnen laten treden, worden de volgende maatregelen aangekondigd:
● De overschrijding bij de huisartsen wordt teruggehaald door een korting van 132 miljoen op het tarief. Ook bij verloskunde en logopedie wordt de overschrijding door een tariefskorting teruggehaald (bij elkaar 16 miljoen euro).
● Ook in de fysiotherapie wordt de overschrijding teruggehaald. Fysiotherapiebehandelingen worden vanaf 2012 pas vergoed bij meer dan 20 behandelingen per aandoening. Dit resulteert in een bijdrage aan de dekking van de overschrijdingen van 80 miljoen euro per jaar. Verder is de dekkingsbijdrage van het uit het pakket halen van enkele aandoeningen waarvoor langdurige/chronische fysiotherapie wordt vergoed 30 miljoen euro per jaar.
● Het stoppen met roken-programma en dieetadvisering gaan uit het pakket. Dit levert jaarlijks 64 miljoen euro dekking van overschrijdingen op.
● Maagzuurremmers gaan eveneens uit het pakket, maar chronisch zieken worden van deze maatregel uitgezonderd. De bijdrage aan de dekking van de overschrijdingen is 75 miljoen euro in 2012.
In een afzonderlijke brief gaat het kabinet in op de situatie in de curatieve geestelijke gezondheidszorg (GGZ). Net als met andere zorgsectoren wil het kabinet met de GGZ afspraken maken om deze sector snel toekomstbestendig te maken. Het kabinet wil samen met de sector een brede beleidsagenda opstellen, waarin naast kostenbeheersing en efficiency, ook prestatiebekostiging, preventie, zelfmanagement en e-health, verplaatsing van behandeling van de dure tweedelijnszorg naar de goedkopere eerstelijnszorg, risicodragendheid van verzekeraars en verbetering van de kwaliteit worden opgenomen. Minister Schippers wil nog dit najaar een bestuurlijk akkoord met de sector sluiten.
In de brief wordt met betrekking tot de GGZ de onderstaande maatregelen aangekondigd. Het gaat hierbij niet alleen om het tegengaan van de overschrijdingen, maar ook om maatregelen die nog voortvloeien uit het regeer- en gedoogakkoord en om nadere uitwerkingen van de VWS-begroting 2011. De aanvullende maatregelen omvatten een bedrag van ongeveer 400 miljoen euro. Ondanks de maatregelen zal de curatieve GGZ ook in deze kabinetsperiode nog groeien:
● Om de overschrijdingen in de GGZ terug te halen, komt er een tariefkorting van 222 miljoen euro.
● In de tweedelijns-GGZ komt een eigen bijdrage voor verzekerden van 18 jaar en ouder. De al bestaande eigen bijdrage in de eerstelijns-psychologische zorg wordt verhoogd. De eigen bedrage in de eerstelijn is echter lager dan de eigen bijdrage in de tweede lijn. Zo worden patiënten gestimuleerd om zorg te zoeken in de goedkopere eerstelijn en wordt behandeling van lichte problematiek in de duurdere tweedelijn ontmoedigd. Ook komt er een eigen bijdrage bij een verblijf in een instelling voor geneeskundige GGZ.
● Patiënten die in de tweedelijns geneeskundige GGZ zonder tijdige afmelding niet op hun afspraak komen, moeten hun no show vanaf 2012 zelf gaan betalen.
● Het aantal verzekerde zittingen van de eerstelijnspsycholoog wordt verlaagd van 8 naar 5 per jaar.
● De aanpassingsstoornis gaat uit het pakket.
● Door budgettering van alle GGZ-aanbieders (ook de vrijgevestigden en de niet-gebudgetteerde instellingen) wordt er een meer gelijk speelveld gecreëerd en kan er een scherpere inkoop van zorg door verzekeraars tot stand komen.
De ministerraad heeft ingestemd met toezending van beide brieven aan de Tweede Kamer.
Foto Archief Persbureau Meter