“Hennepteelt niet alleen strafbaar maar ook levensgevaarlijk”

Den Haag – “Snel en makkelijk geld verdienen, dat is het meest gehoorde excuus van verdachten die tegen de lamp zijn gelopen met hun hennepkwekerij. Maar dat ze met het illegaal aftappen van elektriciteit omwonenden of zichzelf in gevaar brengen, daar denken ze vaak niet over na óf weerhoudt hen niet.” Dat zegt officier van justitie Renée van Geloven. Zij is sinds april 2011 portefeuillehouder Hennep bij het Openbaar Ministerie in Den Haag en komt in haar werk levensgevaarlijke situaties tegen bij opgerolde hennepkwekerijen. Om aandacht te vragen voor de gevaren van hennepteelt maar ook de strafbaarheid daarvan, was er dinsdag 15 april voor de Haagse rechtbank een themazitting hennep met zeven verdachten.

Van Geloven: “Sommige installaties zijn zo provisorisch aangelegd dat het een wonder is dat er geen brand is ontstaan. Het zegel van de elektriciteitsmeter is verbroken en zo wordt illegaal stroom afgetapt. Soms gaat het ook echt goed mis. Dan rukt de brandweer uit en treffen ze bij het blussen een hennepkwekerij aan en blijkt deze kwekerij ook de oorzaak van de brand te zijn. Bij één van de zaken vandaag was dat ook daadwerkelijk het geval”.

De officier van justitie windt zich op over het gemak waarmee verdachten omwonenden in gevaar brengen. Hennepkwekerijen worden vaak in rijtjeswoningen of appartementen aangetroffen. “Naast dat ze brandgevaar opleveren, veroorzaken ze ook stank- en wateroverlast. En bijna altijd wordt er buiten de meter om stroom afgetapt. Het gaat om flinke bedragen die energiebedrijven aan inkomsten mislopen”, aldus Van Geloven.

Nauwe samenwerking

De teelt en handel van hennep is verboden en heeft zich ontwikkeld tot een industrie die in belangrijke mate in handen is gekomen van de georganiseerde criminaliteit. Politie en Openbaar Ministerie steken veel tijd en energie in het oprollen van de kwekerijen. Hierbij wordt ook nauw samengewerkt met woningbouwcorporaties en verzekeraars. Aangehouden verdachten worden zoveel mogelijk voor de rechter gebracht en kunnen naast een strafeis ook rekenen op een ontnemingsvordering. Van Geloven: “Als het maar enigszins mogelijk is, vorderen we ook de geschatte inkomsten terug. Tenslotte raak je verdachten van het kweken va hennep toch het hardst in hun portemonnee. Hoewel het dus gaat om softdrugs, zijn het ernstige strafbare feiten”.

Themazitting

De verdachten die dinsdag 15 april voor de politierechter moesten verschijnen, hadden hennepkwekerijen in Lisse, Noordwijkerhout, Den Haag, Delft, Bodegraven en Monster. Een kwekerij in een bedrijfspand in Den Haag werd ontdekt nadat er brand was uitgebroken. Bij andere kwekerijen waren het anonieme meldingen bij de politie of warmtemetingen van energiebedrijven die de politie op het spoor van de kwekerij zette. De politierechter legde straffen op variërend van 100 tot 150 uur werkstraf en voorwaardelijke gevangenisstraffen voor de duur van 2 weken. Daarnaast werden ontnemingen opgelegd tot 8241 euro en wees de rechtbank vorderingen van de benadeelde energiebedrijven toe tot ruim 2700 euro.

Foto- Archief