De Wolden – In het voorjaar van 2015 verandert de vorm van afvalinzameling in de gemeente De Wolden. De gemeente heeft als doel om in 2020 75% van het afval te scheiden. Dat is haalbaar als inwoners nog beter hun afval scheiden dan ze al doen, zo’n 65% van het afval wordt nu al gescheiden. De gemeente gaat de service op de inzameling van grondstoffen verhogen en de service op inzameling van restafval verlagen.
Van afval naar grondstof
De gemeente De Wolden is een milieubewuste gemeente die investeert in duurzaamheid. Daarbij hoort ook het scheiden van huisvuil. Eigenlijk is veel afval geen afval meer maar grondstof. De gemeente is daarmee inzamelaar van grondstoffen. De grondstoffen (blik, hout, plastic, papier etc.) worden verkocht aan bedrijven die er nieuwe producten van maken. Door de opbrengst uit de verkoop van grondstoffen is de afvalstoffenheffing lager. Door nog beter afval te scheiden, kan er geld bespaard worden.
Beter scheiden
Inwoners zamelen al 65% van hun afval gescheiden in. De gemeente heeft zich tot doel gesteld om dit te verhogen naar 75% in 2020. Dit betekent dat er per inwoner nog 80 kilogram per jaar extra gescheiden moet worden ingezameld. Dat kan de gemeente niet realiseren zonder de medewerking van haar inwoners. Draagvlak is daarom erg belangrijk.
Maatregelen
De gemeente wil in het voorjaar van 2015 onder andere de volgende maatregelen invoeren:
• De inwoners kunnen een minicontainer krijgen voor de inzameling van kunststofverpakkingsafval. Dit is op vrijwillige basis. Met de container kan de inwoner op korte termijn ook drankenkartons en blik inzamelen.
• De gemeente gaat de minicontainers voor gft-, kunststof- en restafval eens in de drie weken legen.
• Inwoners kunnen hun takken in het voor- en najaar gratis laten ophalen.
• Inwoners kunnen hun kerstbomen na de jaarwisseling gratis laten ophalen;
• De gemeente plaatst in elk dorp containers waar inwoners glas en textiel in kunnen deponeren.
• De gemeente plaatst bij de ondergrondse containers voor glas en textiel recyclezuilen waar inwoners kleine afgedankte elektrische apparaten, spaarlampen, batterijen en CD’s in kunnen deponeren.
• De gemeente wil de milieustraat verbeteren waardoor wachttijden aan de poort tot het verleden behoren.
• Inwoners kunnen hun gft-afval gratis storten bij de milieustraat.
• De gemeente gaat de inwoners vaker informeren over de gescheiden inzameling en de resultaten daarvan.
De maatregelen staan in een concept afvalbeleidsplan. Dit plan moet nog door de gemeenteraad worden vastgesteld.
Mening inwoners verzamelen
Om de raad bij het besluit een indruk te geven wat de inwoners van de maatregelen vinden, ligt het plan vanaf donderdag 23 oktober gedurende zes weken ter inzage. In die periode kunnen zienswijzen worden ingediend. Van elke zienswijze wordt gemotiveerd aangegeven of dit wel of niet leidt tot aanpassing van het conceptplan. Van de inspraak maakt de gemeente een eindrapport en samen met het afvalbeleidsplan wordt dit aangeboden aan de gemeenteraad.
Om na invoering goed te weten hoe de inwoners de maatregelen ervaren, wordt een klankbordgroep van inwoners ingesteld die regelmatig overlegt met de gemeente.
Foto – Archief