Assen – Bij de politie, wegbeheerders en verkeersveiligheidsorganisaties komen regelmatig meldingen binnen over onveilige situaties en gedragingen in het verkeer. Bewoners en gebruikers van sommige buurten en wijken voelen zich onveilig in hun omgeving. Niet altijd wordt dit gevoel ondersteund door cijfers. De ervaren onveiligheid is subjectief, maar de gevoelens vragen wel om onderzoek. In het project pSV kan de gemeente een straat, wijk of buurt aanmelden bij de politie.
Scholen en 30 km zones
Het verkeersproject is gericht op het terugdringen van onveiligheidsgevoelens binnen de bebouwde kom. Het gaat daarin voornamelijk om 30 km zones en gebieden rondom scholen. Er wordt niet alleen gekeken naar snelheidsovertreders, maar ook naar de overige speerpunten.
Werkwijze
De gemeente bepaalt samen met de politie welke locatie aangepakt kan worden. Er wordt een vijftal stappen ondernomen om rond die locatie de verkeersveiligheid en het veiligheidsgevoel te verbeteren:
1. Bewonersenquête
De gemeente houdt een schriftelijke enquête in de buurt, waarbij onderzocht wordt wat de bewoners ervaren en waardoor de gevoelens worden opgewekt.
2. Analyse van de infrastructuur
Politie en gemeente onderzoeken samen de situatie waarbij ook infrastructurele oplossingen aan de orde komen.
3. Meting overtredingpercentage
De gemeente doet metingen naar het daadwerkelijke niveau van de overtredingen.
4. Plan van aanpak
Aan de hand van de vorige stappen wordt voor de uitgekozen locatie een plan van aanpak geschreven. Hierin kunnen de infrastructurele maatregelen aan de orde komen, maar ook de voorlichting aan bewoners. De conclusie van het stuk kan zijn dat de politie gedurende enige tijd controleert op de naleving van de verkeersregels.
5. Handhaving
Als naleving van de verkeersregels het grootste probleem is, kan de politie enige tijd gaan handhaven. Politie Drenthe heeft extra capaciteit gekregen van het Bureau Verkeershandhaving Openbaar Ministerie (BVOM) om de klachten aan te pakken.
Doelstelling
De doelstelling van dit project is om de buurtbewoners een veiliger gevoel te geven. De eerste resultaten tonen aan dat het project succesvol kan zijn. Uit onderzoek is gebleken dat de gemiddelde snelheid op de wegen waar het project liep, daalde. Daarnaast nam het gevoel van onveiligheid af. De goede afstemming tussen politie, justitie en gemeenten heeft hier een belangrijke bijdrage aan geleverd.
Ook een melding?
Bewoners en weggebruikers kunnen hun melding over een verkeerssituatie melden bij de gemeente en de politie.
Tekst/Bron – Politie Drenthe
Foto – Archief Persbureau Meter