Scheper ziekenhuis trekt lering uit stevige kritiek

Emmen – De Onderzoeksraad voor Veiligheid heeft onderzoek gedaan naar de rol van alle betrokken partijen, zowel binnen als buiten het ziekenhuis, met betrekking tot de start en uitbreiding van de bariatrische chirurgie in het Scheper Ziekenhuis. In haar rapport, dat vandaag werd gepubliceerd, levert de Onderzoeksraad stevige kritiek op vrijwel alle betrokken partijen binnen en buiten het ziekenhuis. De Raad van Bestuur neemt deze kritiek ter harte om hiervan te leren in het kader van continu verbeteren op het gebied van kwaliteit en veiligheid van de zorg voor patiënten. In dat opzicht is de Raad van Bestuur van mening dat de aanbevelingen van de Onderzoeksraad zeer relevant en waardevol zijn voor zowel het Scheper Ziekenhuis als voor de gehele ziekenhuiszorg in Nederland.

Aanleiding voor het onderzoek was het relatief hoog aantal complicaties en overlijdens rond de complexe bariatrische operaties in het Scheper Ziekenhuis gedurende de periode 2008/2009. Deze periode maakte destijds, en doet dat nu nog steeds, zeer veel indruk. Voor alle betrokkenen was het, en is het in bepaalde mate nog steeds, een zeer emotionele periode geweest. De Raad van Bestuur benadrukt dan ook het enorm te betreuren dat er destijds een situatie heeft kunnen ontstaan waarbij patiënten, en daarmee ook de familieleden van deze patiënten, ernstig te kort is gedaan.

30-punten verbeterprogramma
In opdracht van de Raad van Bestuur werd door de Commissie Greve in 2009 extern onderzoek gedaan naar de hele gang van zaken rondom de complexe bariatrische chirurgie. Dat betekende onder meer dat de toelatingsovereenkomst met de betrokken chirurg per direct werd beëindigd. Daarnaast heeft de Raad van Bestuur, op basis van intern en extern onderzoek, in de loop van 2009 een 30-punten verbeterprogramma opgesteld en uitgevoerd. De Raad van Bestuur wil benadrukken dat dit verbeterprogramma aansluit op de aanbevelingen van de Onderzoeksraad. De hoofdpunten van het verbeterprogramma zijn het verder aanscherpen van processen met betrekking tot het werven en functioneren van specialisten, het verhogen van de aandacht voor kwaliteit op alle niveaus en disciplines binnen het ziekenhuis en verder het oprichten van de Vereniging Veilige Curatieve Zorg. Ten slotte werd in 2010 definitief besloten de complexe bariatrische ingrepen in het Scheper Ziekenhuis niet te hervatten.

Foto – Archief Persbueau Meter