Reunie Luchtmachtvrouwenafdeling

Den Haag – De Luchtmachtvrouwenafdeling (Luva) viert op zaterdag 29 oktober haar 60-jarig bestaan met een reünie in het Militaire Luchtvaart Museum (MLM) in Soesterberg. Tijdens dit 12e lustrum kunnen voormalige vrouwelijke luchtmachtmilitairen herinneringen ophalen en ervaringen delen. Onder de sprekers is commodore Madeleine Spit. Zij trad in augustus 2007 als eerste vrouw binnen de Koninklijke Luchtmacht toe tot de generaalsrangen.

Sinds1 november 1951 is het in Nederland voor vrouwen mogelijk om als militair dienst te nemen bij de luchtstrijdkrachten. Hoewel de vrouwelijke luchtmachtmilitair, destijds kortweg aangeduid als luva, nog niet in aanmerking kwam voor alle functies, verrichtten zij van meet af aan belangrijk werk. Zij werkten in diverse disciplines en functiegebieden, zoals bij de gevechtsleiding, verkeersleiding en meteorologische dienst. Dit veranderde aan het eind van de jaren 70. De Luva verdween en gevechtsfuncties werden ook voor vrouwen opengesteld. Nu staan bij de Koninklijke Luchtmacht alle operationele functies open voor vrouwen, ook die van helikopter- of jachtvlieger.

Momenteel is in het Militaire Luchtvaart Museum de expositie ‘Soms een enkele keer in de wolken, 60 jaar vrouwen bij de Luchtmacht’ te zien. Deze tentoonstelling laat zien hoe de rol van de vrouw binnen de luchtmacht is veranderd.

Foto – Archief Persbureau Meter