Aantal dronken meisjes tussen 2005 en 2010 verdubbeld

Zwolle – Jongeren en alcohol: het blijft een probleem. Het aantal dronken meisjes is tussen 2005 en 2010 verdubbeld en bij 1 op de 5 alcohol gerelateerde delicten is een jongere onder de 16 jaar betrokken. De vele alcoholmatigingscampagnes lijken niet echt te werken. Volgens de lector Verslavingspreventie Rob Bovens van Windesheim is er een cultuuromslag nodig. Anderen vinden dat de kosten nu maar door de jongeren zelf betaald moeten worden; dat zal ze leren. En dat allemaal aan de vooravond van een nieuwe Drank- en horecawet waardoor gemeenten meer bevoegdheden krijgen op dit terrein. In Peper & Zout, op 15 mei met aan tafel John van Boven, fractievoorzitter Christen Unie Zwolle, Pieter Zwart, kinderarts Isala Klinieken en Rob Bovens, lector. Regardz Nieuwe Buitensociëteit in Zwolle om 20.00 uur. Voor iedereen, gratis toegankelijk.

De afgelopen jaren was er heel veel aandacht voor het te vroeg en te veel nuttigen van alcohol door jongeren. Er waren voorlichtingsbijeenkomsten voor ouders. T.v. spotjes en andere voorlichtingscampagnes, o.a. van Sire en het Trimbos Instituut .Hulpdiensten gaven aan dat het nu toch te gek werd. Scholen gaven voorlichting. Er werd meer en meer bekend uit onderzoek over de schadelijke gevolgen van te veel alcohol gebruik. Vervolgens werden er weer documentaires gemaakt en verslavingsinstellingen zaten ook niet stil.

Het lijkt niet te helpen. Het aantal dronken meisjes is in vijf jaar verdubbeld. De politie vindt jongeren totaal bezopen op straat. Niet zelden wordt de hulpverlening geconfronteerd met geweld. Anderen zijn zover heen dat ze met een alcoholvergiftiging of erger opgenomen moeten worden in het ziekenhuis.Voor sommigen is de maat vol. Zij vinden het zo langzamerhand ‘totaal bezopen’ dat de maatschappij opdraait voor de kosten die gepaard gaan met al die preventie, onderzoeken, voorlichting, hulpverlening en ziekenhuisopnames. Presenteer jongeren zelf maar de rekening van hun gedrag. Letterlijk. Dat zal ze leren.

Er komt een nieuwe Drank- en horecawetgeving aan. Gemeenten krijgen daardoor meer bevoegdheden om deze problematiek aan te pakken. Wat gaan ze doen? Net als Rotterdam roept, de leeftijd ophogen naar 18 jaar; waarschuwingen geven aan die winkelketens die jongeren niet op leeftijd controleren?

Of in het weekend de leeftijd van jongeren controleren in de kroegen?

Rob Bovens, lector Verslavingspreventie bij Windesheim: ‘Vroeger was drinken iets voor speciale momenten, voornamelijk in het weekend, momenteel is er sprake van het ‘eeuwige weekend’ [Win, 5 april 2012]. Hij is van mening dat er een cultuuromslag nodig is: te beginnen bij de volwassenen.

Praat mee, laat weten wat je er van vindt, luister. Het kan in Peper & Zout: smaakmakende gesprekken op 15 mei 2012. We beginnen om 20.00 uur bij Regardz Nieuwe Buitensociëteit in Zwolle. Iedereen is welkom, entree is gratis. Omdat we kennis graag delen.

Foto – Archief p\Persbureau Meter