Den Haag – De druk op de opvangcapaciteit voor asielzoekers blijft ook in 2015 hoog. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) verwacht in 2015 gemiddeld ruim 25.000 asielzoekers te moeten opvangen.
Stimuleren en versterken van bescherming in de regio – bijvoorbeeld door financiering van de UNHCR – blijft voor Nederland dan ook een belangrijk uitgangspunt. Ook blijft Nederland warm voorstander van één Gemeenschappelijk Europees Asiel Stelsel (GEAS). Tot nu toe zijn de verschillen tussen de diverse lidstaten nog groot – ook waar het gaat om het inwilligingspercentage van asielverzoeken. Europese wetgeving die moet leiden tot de vorming van het GEAS, wordt in 2015 ingevoerd. Op een aantal onderdelen zal dit leiden tot aanpassing van de Nederlandse asielprocedure.
In 2015 zal – naar verwachting – ook het wetsvoorstel Terugkeer en Bewaring in werking treden. Dit wetsvoorstel houdt (onder meer) in dat vreemdelingen die in vreemdelingenbewaring of grensdetentie zijn geplaatst meer vrijheden krijgen. Ze komen te vallen onder een bestuursrechtelijk regime, waarbinnen ze grotendeels zelf kunnen bepalen hoe ze hun tijd indelen en de dag doorbrengen. Gezinnen met kinderen worden in beginsel niet in bewaring gesteld. Voor hen komt een aparte gezinslocatie in Zeist, met tal van voorzieningen, zoals een eigen keuken en een speelplaats voor de kinderen. Uitgangspunt blijft dat deze vreemdelingen, die niet in Nederland mogen blijven, beschikbaar zijn voor procedures rond terugkeer en vertrek.
De medische zorg voor vreemdelingen en de toegang daartoe kan beter. In 2015 worden de aanbevelingen uit een aantal recente rapporten over de medische zorg doorgevoerd. Een belangrijk onderdeel is de verbetering van de uitwisseling van medische informatie binnen de vreemdelingenketen. Medio juli gaat ook de nieuwe werkwijze voor het medisch onderzoek in asielprocedures in. Bij voldoende sterke aanwijzingen dat een asielzoeker (in het land van herkomst) slachtoffer is geworden van marteling of andere ernstige vormen van geweld, volgt een medisch onderzoek. De uitkomsten hiervan zal de IND meewegen in haar oordeel.
De bestrijding van illegaal verblijf blijft een belangrijke prioriteit. Bij deze aanpak ligt de nadruk op criminele en overlastgevende illegalen. Betere samenwerking en informatieuitwisseling tussen de partners in de strafrecht- en vreemdelingeketen moeten een meer gerichte, effectieve aanpak mogelijk maken.
Foto – Archief