Amsterdam – Na de Canal Parade op zaterdag 6 augustus is in Amsterdam het ‘Dutch Government Pride Platform’ gelanceerd door minister Marja van Bijsterveldt. In dit platform hebben lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen en transgenders (LHBT) werkzaam bij de overheid zich op eigen initiatief verenigd om emancipatie op de overheidswerkvloer sterk te bevorderen. Nederland is het eerste land ter wereld dat een dergelijk platform binnen de overheid opricht.
Minister Van Bijsterveldt: ‘Iedereen moet veilig uit de kast kunnen komen, ook op de werkvloer, ook bij de overheid. Ik juich dit initiatief dan ook van harte toe. Nergens ter wereld trekken ambtenaren zo intensief met elkaar op om een veilig klimaat te realiseren voor collega’s die (nog) niet voor hun seksuele geaardheid durven uit te komen. Met een financiële bijdrage én inhoudelijke ondersteuning aan het platform draag ik mijn steentje bij om dit initiatief tot een succes te maken omdat het helemaal past in het huidige kabinetsbeleid én bij de internationale voortrekkersrol die Nederland heeft op het gebied van homo-emancipatie.’
Dutch Government Pride Platform is een samenwerkingsverband van roze personeelsnetwerken werkzaam bij de ministeries van Defensie, Veiligheid & Justitie (Politie), Binnenlandse Zaken & Koninkrijksrelaties, Infrastructuur en Milieu, het UWV, de Nederlandse Vereniging voor Brandweerzorg en Rampenbestrijding (NVBR) én de homo-hetero-alliantie Stichting Homoseksualiteit en Krijgsmacht-vakbond AFMP/FNV. Het doel van Dutch Government Pride Platform is dat zoveel mogelijk roze personeelsnetwerken van de overheid zich bij het platform aansluiten.
Om dit unieke initiatief onder de aandacht te brengen van andere landen waren er tijdens de lancering van het Dutch Government Pride Platform ook internationale gasten aanwezig zoals de Amerikaanse ex-militair en activist luitenant Dan Choi, Russisch trendsettende en invloedrijke fotoblogger Ilya Varlamov, Europarlementariërs Sophie in ’t Veld, Marije Cornelissen, Wim van de Camp en mensenrechtenverdediger Boris Dittrich van Human Rights Watch. Ook waren politiekorpsen uit Zweden, Noorwegen, Duitsland, België, Oostenrijk, Zwitserland, Spanje, Ierland, Groot-Brittannië en Nederland present.
Foto – Archief Persbureau Meter