Europese fondsen voor Griekse asielproblemen sneller beschikbaar

Den Haag – Griekenland en de Europese Commissie moeten het snel eens worden over de besteding van Europese fondsen om de Griekse asielproblemen aan te pakken. De gelden moeten zo snel mogelijk in de praktijk beschikbaar komen. Dat heeft minister Leers (Immigratie en Asiel) gezegd na afloop van een gesprek met zijn Griekse collega Papoutsis (Burgerrechten) vandaag in Athene.

De Europese Unie heeft in totaal tientallen miljoenen euro beschikbaar gesteld om de problematiek van asielzoekers en illegale immigranten te verbeteren. Een deel van deze gelden zijn bestemd voor maatschappelijke organisaties die asielzoekers en illegale immigranten bijstaan. Maar ook dat geld komt nog niet terecht. De Commissie wil dat Griekenland zelf ook een bijdrage levert. Tegelijkertijd is er sprake van versnippering van de verantwoordelijkheid voor de besteding van de fondsen binnen de Griekse overheid.

De asielproblematiek in Griekenland dreigt steeds onbeheersbaarder te worden, vindt minister Leers. De Griekse overheid heeft weliswaar een nieuwe asielwet aangenomen, maar het blijkt in de praktijk nog onvoldoende verbeteringen op te leveren. Griekenland heeft nog steeds een achterstand van meer dan 30.000 asielverzoeken, terwijl de toegang tot de asielprocedure in de praktijk moeilijk is. Griekenland moet ook ambtenaren omscholen om de nieuwe asielprocedure in de praktijk te brengen. Vanwege de slechte detentieomstandigheden voor vreemdelingen heeft het Europese Hof voor de Rechten van de Mens vorig jaar aan alle lidstaten verboden om asielzoekers die via Griekenland gereisd zijn naar dat land terug te sturen.

Tegelijkertijd verblijven dit moment tussen de vijfhonderdduizend en een miljoen illegale vreemdelingen in Griekenland. Nu de Griekse economie stagneert, willen veel van de illegale migranten terugkeren naar huis, maar ook daarvoor zijn op dit moment geen middelen voorhanden. De Internationale Organisatie voor Migratie krijgt geen fondsen vrij om de terugkeer te organiseren.

Nederland heeft sinds het ontstaan van de Griekse problemen steeds aangeboden om expertise en praktische ondersteuning te bieden bij de opvang van asielzoekers en het verbeteren van de procedures. Nederland draagt via het Europese grensagentschap Frontex en het Europees asielagentschap EASO bij aan de noodzakelijke verbeteringen.

Vanmorgen sprak minister Leers ook met zijn collega staatssecretaris Koukoulopoulos (Legale migratie) over de Nederlandse plannen voor aanscherping van de Europese regels over gezinsmigratie. Vanavond bezoekt minister Leers Nederlandse grensbewakers die meehelpen om de situatie aan de Grieks-Turkse grens te verbeteren. Morgen zal hij persoonlijk gaan kijken in detentiecentra waar vreemdelingen wachten op hun uitzetting.

Foto – Archief Persbureau Meter