Hoogeveen – De FIOD heeft vandaag doorzoekingen gedaan in twee woningen, in de gemeente De Wolden, de gemeente Steenwijkerland en in 5 bedrijfspanden in Hoogeveen, Emmen, Assen, Appelscha en Groningen. Gelijktijdig werd op 10 locaties in Letland gezocht. In totaal zijn 3 mannen en 3 vrouwen aangehouden die worden verdacht van belastingfraude, witwassen en valsheid in geschrifte.
De 2 hoofdverdachten (een 48-jarige en een 42-jarige man) werden bij aankomst in Nederland op vliegveld Eindhoven aangehouden. De 4 medeverdachten (2 Letten van 38 en 49 jaar en een 38-jarige Nederlander) werden in Letland aangehouden.De Nederlander zal worden overbracht naar Nederland. In Nederland is beslag gelegd op 2 woningen, 5 auto’s (waaronder een Jeep Wrangler, een BMW 740D, een Land Rover en een Mini Cooper) en 26 bankrekeningen. In Letland is beslag gelegd op 5 bankrekeningen. Tevens is beslag gelegd op fysieke en digitale administratie. Het onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket.
De FIOD is het onderzoek gestart na controle van de Belastingdienst bij het detacheringsbureau van de 2 hoofdverdachten. Het vermoeden is dat sinds 2012 het detacheringsbureau arbeiders in Letland wierf en deze vervolgens als uitzendkracht uitleende aan ondernemingen in Nederland. De uren van deze Letten werden tegen regulier tarief aan de inleners gefactureerd. Het detacheringsbureau, verbonden aan de Bikkel Groep, verantwoordde de betaling van de Letten echter als een veel lagere onbelaste stagevergoeding in de loonadministratie. Het detacheringsbureau ontving van twee Letse ondernemingen valselijk opgemaakte facturen. Deze Letse rechtspersoon heeft voor zover nu bekend, voor ongeveer 1,7 miljoen euro onroerend goed aangekocht in Letland. De Belastingdienst is minimaal 1 miljoen euro belastinginkomsten misgelopen.
Aanpak
Het OM, de Belastingdienst en ISZW houden zich bezig met de aanpak van malafide uitzendbureaus. Bij de aanvang van dit onderzoek heeft Eurojust de contacten gelegd met de Letse autoriteiten. Malafide uitzendbureaus kenmerken zich door moedwillige en systematische overtreding van wet- en regelgeving, waaronder die voor arbeid. Ook overtreding van fiscale wet- en regelgeving is aan de orde. Het doel van deze malafide uitleners is winst. Inlenende bedrijven kunnen door de inzet van malafide uitzenders goedkoper produceren en zij concurreren zo op oneerlijke wijze. Deze praktijken brengen de samenleving financiële schade toe, leiden tot uitbuiting van afhankelijke werknemers en beperken de kansen van Nederlandse werkzoekenden op een baan. Kortom, fraude door malafide uitzendbureaus leidt tot oneerlijke concurrentie, financiële schade aan de economie en uitbuiting van afhankelijke werknemers.
Bron: Openbaar Ministerie / OM.nl
Foto: Persbureau Meter
Doorzoekingen en aanhoudingen in Nederland en Letland https://t.co/HTN0qY0Qyt
— Functioneel Parket (@FP_OM) 31 oktober 2017