Gemeenten moeten nog 23.000 statushouders huisvesten(VIdeo)

LEEK - Nadat maandag op dinsdagnacht de eerste bus met circa 30 mannelijke asielzoekers vanuit Lingewaard aangekomen is bij de Topsporthal is maandag deel twee in de loop van de dag gearriveerd. Deze personen zijn rond twee uur vertrokken vanaf de crisisopvanglocatie in Houten. Inwoners van Houten hebben via Facebook massaal gereageerd dat ze het erg jammer vonden dat deze groep na enkele dagen alweer weg moest. Ze hadden een goede band en vonden het zeer vriendelijke mensen. Ook hebben veel vrijwilligers een goede tijd met ze gehad. Rond 16.30 uur kwamen er 3 bussen achter elkaar aan in Leek met daarin de asielzoekers die grotendeels uit Syrië afkomstig zijn. In deze bussen zaten alleenstaande jongens/mannen en vrouwen. Maar ook gezinnen met (jonge)kinderen. Nadat alle rug/tassen met goederen uitgeladen waren zijn kon de groep naar binnen. Dinsdag aan het eind van de dag zullen de meeste mensen afgeleverd zijn en zit de crisisopvanglocatie vol met ongeveer 300 personen. Hoe lang deze groep hier in Leek verblijft is nog niet bekend. Dit hangt af van wanneer de vaste opvanglocaties gereed zijn. Op de inzamelingsacties in Leek is zeer goed gereageerd. Mensen hebben massaal kleding, speelgoed en koffers gebracht naar het gebouw van de Oude Ulo waar alles uitgezocht zal worden en vervolgens naar de opvanglocatie gebracht wordt en uitgedeeld zal worden.NOVUM COPYRIGHT PERSBUREAU METER

DEN HAAG – Gemeenten moeten in de tweede helft van 2016 in totaal 23.000 mensen met een verblijfsvergunning huisvesten. Dat heeft staatssecretaris Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) vandaag bekend gemaakt.

Gemeenten hebben de wettelijke taak om woningen te regelen voor statushouders. Hoeveel ze er moeten opnemen, wordt elk half jaar vastgesteld op basis van het aantal mensen dat in Nederland naar verwachting een verblijfsvergunning krijgt. Daaruit volgt een taakstelling voor alle gemeenten afzonderlijk. Een grote gemeenten moet meer vergunninghouders huisvesten dan een kleine gemeente.

In de eerste helft van 2016 hadden gemeenten de opdracht om 20.000 statushouders aan een woning te helpen. Door het grote aantal asielzoekers dat naar Nederland is gekomen, hebben gemeenten een achterstand opgelopen in het huisvesten van vergunninghouders. In de eerste helft van dit jaar kwamen hierdoor 3.400 vergunninghouders bovenop de taakstelling van eind 2015.

Om aan deze taakstelling van in totaal dus 23.400 woningen te voldoen moesten gemeenten in de eerste helft van dit jaar gemiddeld 3.900 vergunninghouders per maand huisvesten. Nu is al duidelijk dat dit – ondanks de grote inspanningen bij veel gemeenten – in de eerste drie maanden van dit jaar niet is behaald. Dit stelt gemeenten voor de periode tot en met juni 2016 voor een fikse opdracht. Als het niet lukt in de benodigde woningen te voorzien, zal het restant worden opgeteld bij de taakstelling voor de tweede helft van 2016.

Foto/Video – Archief Persbureau Meter