Hoogeveen – Vuurwapenhandel, mensenhandel en -smokkel, overvallen en fraude: het zijn vaak vormen van georganiseerde criminaliteit. Georganiseerde criminaliteit wordt gekenmerkt door samenwerkingsverbanden die geregeld van samenstelling veranderen. Deze samenwerkingsverbanden doen een beroep op illegale dienstverleners, zoals ondergrondse bankiers, geldwisselaars en paspoortvervalsers. Daarnaast zijn er raakvlakken tussen georganiseerde criminaliteit en de ‘legale omgeving’: de bovenwereld. Zo worden de voordelen van (legale) maatschappelijke voorzieningen (vervoer, huisvesting, dienstverlening) ook door criminele samenwerkingsverbanden benut, zonder dat daarbij sprake is van bewuste medewerking van overheidsinstanties.
Wat doen politie en justitie?
De relaties die de onderwereld noodzakelijkerwijs – voor de realisering van zijn doelen – moet onderhouden met de bovenwereld, bieden goede aanknopingspunten voor het voorkomen van georganiseerde criminaliteit. Preventieve maatregelen hebben vooral betrekking op het verminderen van de mogelijkheden die de legale omgeving verschaft aan georganiseerde criminaliteit. Daarbij kan bijvoorbeeld worden gedacht aan het verscherpen van het toezicht. Toezicht kan echter tekortschieten als de georganiseerde criminaliteit zich daaraan onttrekt en internationaal gaat opereren. De criminaliteit verplaatst zich dan. Betere, internationale samenwerking is dus onontbeerlijk voor een effectief toezicht in eigen land. Daarnaast heeft het bedrijfsleven een belang bij het meewerken aan en ontwikkelen van preventieve maatregelen. Veel politiekorpsen hebben een speciale rechercheafdeling die zich bezighoudt met de aanpak van de georganiseerde criminaliteit.
Nationale recherche
Vanaf de zomer 2003 heeft Nederland een nationale recherche. De belangrijkste taak van de nationale recherche is de bestrijding van zware en georganiseerde misdaad met een landelijk of internationaal karakter.
Foto – Archief Persbureau Meter