Den Haag – Nederland gaat de komende vijf jaar samen met de Ghanezen aan de slag om het drinkwater-, sanitatie en de hygiene te verbeteren. Hiervoor is een bedrag van 100 miljoen euro voor vijf jaar beschikbaar.
De Ghanezen zijn aan zet om met goede, financieel duurzame plannen te komen die op termijn zonder steun kunnen. Dat zei staatssecretaris Ben Knapen van Buitenlandse Zaken dinsdag in de hoofdstad Accra. Hij besprak zijn nieuwe waterbeleid met de Ghanese vicepresident John Dramani Mahama. Knapen prees de Ghanezen om hun economische groei en de stabiele democratie.
Knapen benadrukte tijdens zijn bezoek ook het belang van goede samenwerking bij uitzettingen van uitgeprocedeerde Ghanezen uit Nederland. Het lukt niet altijd om hen snel terug naar hun land te krijgen, de staatssecretaris vroeg daar aandacht voor.
Knapen sprak in het Afrikaanse land met scholieren, ondernemers, kennisinstellingen en vertegenwoordigers van ngo’s.
Ghana kende in 2010 met 14 procent de grootste economische groei in de wereld. Maar ongeveer 40 procent van de bevolking ontbeert veilig drinkwater en zo’n 85 procent kan geen gebruik maken van een hygienische latrine.
Joyce Adu (16) van de Oblogoschool liet Knapen zien hoe honderden leerlingen vier latrines tot hun beschikking hadden. Meisjes maken vaak hun school niet af als er geen goede wc’s zijn, zei ze.
Accra heeft ook nog maar een werkende afvalverwerkingsinstallatie. Vuilnis bedreigt daardoor het grondwater en zwerfvuil verstopt waterafvoeren. Knapen: ‘Diensten als water en vuilophaal kunnen wij als donoren niet eindeloos aanbieden. Mensen moeten weten dat dit niet gratis kan.’
Hij ziet wel mogelijkheden voor de inzet van de expertise van Nederlandse kennisinstellingen, ngo’s en het bedrijfsleven. ‘Maar het is aan de Ghanezen zelf om met goede voorstellen te komen.’
Knapen reist dinsdagavond vanuit Ghana door naar Benin om ook daar te kijken hoe het nieuwe waterbeleid in de praktijk er uit kan zien. Dat nieuwe beleid lanceerde hij maandag tijdens een bijeenkomst bij Deltares. Hij stuurde tegelijk de beleidsbrief water naar de Tweede Kamer. Vorig jaar was voedselzekerheid aan de beurt. Later dit jaar volgt de uitwerking van de prioriteiten veiligheid en rechtsorde en seksuele en reproductieve gezondheid.
Foto – Archief Persbureau Meter