Ruinen – De fractie van Gemeentebelangen De Wolden ziet nog kansen voor het zwembad in Ruinen. Dat dreigt gesloten te worden als gevolg van de aanstaande bezuinigingen. De basis onder het idee komt uit het verkiezingsprogramma van Gemeentebelangen. “Daar staat dat Gemeentebelangen zich wil inspannen om de huidige voorzieningen in stand te houden. Maar het aanbod van sportvoorzieningen moet wel afgestemd zijn op de vraag uit, en vooral het draagvlak in, de samenleving”, aldus woordvoerder sport Pieter Groot.
“Gemeentebelangen is er, ondanks tegenvallende bezoekersaantallen, nog niet van overtuigd dat er geen draagvlak meer is voor het zwembad in Ruinen. Maar om het zwembad open te houden moet er wel wat veranderen. Wij hebben daar ideeën over”.
Het college stelt sluiting van het zwembad voor vanwege de tegenvallende bezoekersaantallen. Daardoor valt de financiële basis onder het zwembad weg. Maar Gemeentebelangen is onder de indruk van de vele reacties die mogelijke sluiting van het zwembad heeft losgemaakt. “We ontvangen zeer veel e-mails waarin ons gevraagd wordt de sluiting nog eens te heroverwegen”, zegt Groot. “Wij roepen al die mensen die gereageerd hebben op om in actie te komen. Op een positieve manier. Wij denken dat er nog mogelijkheden zijn. Wij geven geen garanties, maar als Ruinen de handschoen oppakt zijn wij bereid sluiting van het zwembad te heroverwegen.”
Gemeentebelangen wil het zwemmen in (de buurt van) Ruinen behouden. Eventuele alternatieven zijn een zwemplas op de plaats van het huidige bad of gebruik van het zwembad van het nieuwe recreatiepark d’Olde Kamp in Ansen. Maar die alternatieven zijn er nog niet. Gemeentebelangen vindt dat het zwembad minimaal zo lang open moet blijven tot één van deze opties is gerealiseerd. “Dat geeft de bevolking van Ruinen de tijd om te laten zien dat men het zwembad nog niet kwijt wil. Als in de komende 1 á 2 jaar mocht blijken dat de abonnement- en kaartverkoop de komende jaren weer aantrekt is dat een duidelijk teken. Daarnaast kan de Ruiner bevolking actief gaan helpen om de kosten van het bad terug te dringen. Wanneer men, bijvoorbeeld in een stichting, als vrijwilligers aan de slag gaat en helpt met beheer, onderhoud en misschien zelfs toezicht maakt dat een groot verschil. Dat zijn signalen waar wij als politiek de ogen niet zomaar voor kunnen sluiten”, besluit Groot.
Foto – Archief persbureau Meter