Musselkanaal – Bij een flinke aanrijding op de gevaarlijke weg N366(Provinciale weg) bij Musselkanaal zijn woensdagmiddag twee gewonden gevallen.
Het ongeval ontstond nadat een personenauto de N366 wou opdraaien. Op datzelfde moment kwam een vrachtwagen uit de richting van Stadskanaal.
De chauffeur van de vrachtwagen probeerde een aanrijding te voorkomen door uit te wijken maar dit tevergeefs. De vrachtwagen boorde zich aan de achterzijde in de auto.
Geluk bij een ongeluk was dat er geen personen achterin de auto zaten. Wel zaten voorin twee personen die beide voor controle naar het ziekenhuis zijn gebracht.
De vrachtwagenchauffeur kwam met de schrik vrij. Wel liep zijn truck schade op waardoor deze moest worden afgesleept. Ook de zwaarbeschadigde auto is afgesleept.
De politie maakte een registratie van het ongeval. De provinciale weg is bijna twee uur afgesloten geweest voor het verkeer. Dat werd omgeleid.
De N366 staat erom bekend om de vele ongelukken.
In 2009 is een verkeersveiligheidsproject ‘N366 Veilig’ gestart op de provinciale weg N366 tussen Veendam en Ter Apel. Doel van het project is in vijf jaar tijd het aantal ongevallen en het aantal slachtofferongevallen met vijftig procent te laten dalen. De aanpak bestaat uit een combinatie van maatregelen op het gebied van infrastructuur, handhaving en educatie.
Veel van de ongevallen op de N366 gebeuren ter hoogte van de gelijkvloerse kruisingen. Met de gelijkvloerse kruisingen voldoet de weg niet aan de nieuwste eisen die aan autowegen worden gesteld. Twee belangrijke redenen om alle kruisingen aan te pakken. Dat betekent dat kruisingen ongelijkvloers worden gemaakt, verwijderd of samengevoegd. Bovendien krijgt de verkeersveiligheid met de verdubbeling van de N366 tot aan de aansluiting met de N367 bij Pekela een extra impuls. De reconstructie zal 20111/2012 Starten.
Verbreding en groene streep
In het kader van het groot onderhoud wordt de weg verbreed, het asfalt deels vervangen en voorzien van nieuwe belijning. De weg wordt 8,60 meter breed en krijgt daar waar dit nog niet gebeurd is een groene middenstreep. De gedachte is dat de weggebruikers bij een dubbele middenlijn minder snel inhalen. Bovendien ontstaat met de dubbele belijning meer ruimte tussen beide rijstroken; tegenliggers houden daardoor automatisch meer afstand tot elkaar.
Foto/Video – Dennie Gaassendam