Assen – Agressief rijgedrag is een verzamelnaam voor een bonte stoet overtredingen. Denk aan grove snelheidsovertredingen, snijden, rechts inhalen, bumperkleven. De politie pakt agressief rijgedrag onder andere aan door te surveilleren met onopvallende videoauto’s en motoren.
Specifieke cijfers over geweld in het verkeer zijn er niet of nauwelijks. Een ruwe schatting in 2000 kwam uit op zo’n 4.000 tot 5.000 gevallen van geweld tegen andere verkeersdeelnemers (Terlouw et al, 2000). In het perceptieonderzoek van het Team Verkeer uit 2008 gaf eenderde van de automobilisten aan de afgelopen drie maanden zelf bij een vorm van verkeersagressie betrokken te zijn geweest. In de meeste gevallen gaat het om agressief rijgedrag als snijden of bumperkleven en om (non-)verbale agressie als het opsteken van de middelvinger of uitschelden. Bij een klein deel daarvan gaat het om fysiek geweld (gericht op het voertuig of de inzittenden) waarbij vaak aangifte bij de politie wordt gedaan.
De wet en sancties
De wet kent het begrip ‘agressief rijgedrag’ niet, maar spreekt van ‘gevaarzettend gedrag’. Agressief rijgedrag dat gevaar oplevert, kan aangepakt worden met artikel 5 uit de Wegenverkeerswet. Daarin staat dat het “verboden is om zich zodanig te gedragen dat gevaar op de weg wordt veroorzaakt of kan worden veroorzaakt, of dat het verkeer op de weg wordt gehinderd of kan worden gehinderd”. De wet ziet dit als een overtreding en de maximum straf bedraagt twee maanden hechtenis of een boete van 2.250 euro. Ook kan de rechter een ontzegging van de rijbevoegdheid van maximaal 2 jaar opleggen.
Als agressief rijgedrag tot een ongeval met (dodelijke) slachtoffer(s) leidt, dan geldt artikel 6 van de Wegenverkeerswet. Dat luidt als volgt: “Het is een ieder die aan het verkeer deelneemt verboden zich zodanig te gedragen dat een aan zijn schuld te wijten verkeersongeval plaatsvindt, waardoor een ander wordt gedood of waardoor een ander zwaar lichamelijk letsel wordt toegebracht of zodanig lichamelijk letsel dat daaruit tijdelijke ziekte of verhindering in de uitoefening van de normale bezigheden ontstaat.”
De wet ziet dit als een misdrijf en de maximumstraf is -afhankelijk van de ernst van het ongeval (doden en/of letsel) en de omstandigheden waaronder het ongeval plaatsvond (alcoholgebruik, overtreding maximumsnelheid)- negen jaar gevangenisstraf. Ook kan een ontzegging van de rijbevoegdheid worden opgelegd van maximaal 5 jaar.
Tekst/Bron – Politie Drenthe
Foto – Archief Persbureau Meter