Den Haag -Het Team Bedreigde Politici (TBP) kreeg in 2011 in totaal 253 meldingen van bedreigingen binnen. Niet alle meldingen van bedreigingen die bij het TBP binnenkomen vallen onder bedreiging met een misdrijf. In 146 van de 253 meldingen, bleek dat er geen sprake was van een strafbare bedreiging.
In de overige 107 gevallen besloot de officier van justitie dat er wel sprake was van een strafbare bedreiging en deden de betrokkenen vervolgens aangifte. Dit cijfer is lager dan in 2010, toen kwamen er 201 strafbare bedreigingen binnen bij het TBP.
Van de 107 strafbare bedreigingen in 2011 zijn er 44 opgelost, zijn er nog 36 in onderzoek, werden 10 zaken geseponeerd en werd in 17 zaken geen verdachte getraceerd. In een groot aantal zaken ging het om bedreigingen door minderjarigen.
De politie Haaglanden en het OM Den Haag hebben overigens niet alle 107 aangiftes zelf afgehandeld. In totaal zijn er 37 zaken overgedragen aan andere politiekorpsen voor verder onderzoek in die regio.
Mogelijke verklaringen daling
Het is niet mogelijk om precies aan te geven wat de reden van de daling is ten opzichte van 2010. Wel kan gekeken worden naar verschillen tussen de twee jaren, die wellicht een rol spelen in de daling. Zo was er in 2011 meer voorlichtingsmateriaal beschikbaar. In de lesmodule Digipesten van Bureau Halt wordt bijvoorbeeld uitgelegd wat de strafbaarheid en gevolgen zijn van het uiten van bedreigingen via internet. Aan de ontwikkeling van dit voorlichtingsmateriaal werkten mee het Team Bedreigde Politici, Parket Den Haag, Bureau Halt en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV).
Verder waren er in 2010 waren gemeenteraadsverkiezingen en landelijke verkiezingen, waardoor er in maart en juni 2010 een piek te zien was in het aantal zaken. In 2011 waren er geen verkiezingen. Ook besloot een politicus die regelmatig werd bedreigd om zijn Hyvespagina te sluiten. Een andere mogelijke verklaring van de daling is dat het OM vermoedt dat steeds meer internetgebruikers zich realiseren dat zij op internet helemaal niet zo anoniem zijn. In 2011 was hier ook aandacht voor in het nieuws: mensen die bedreigingen deden via Twitter werden aangehouden en konden een passende straf verwachten.
Team Bedreigde Politici
Politici die in de regio Haaglanden werkzaam zijn en die een bedreiging ontvangen, maken hiervan melding bij het Team Bedreigde Politici van politiekorps Haaglanden. Dit team neemt alle aangiftes op en bekijkt in overleg met het OM in Den Haag of er ook daadwerkelijk sprake is van een strafbare bedreiging.
Veruit de meeste bedreigingen tegen politici worden per e-mail verstuurd of anoniem op internet geplaatst. Op internet worden bedreigingen ook geuit in raps of filmpjes. Daarnaast wordt aangifte gedaan van dreigbrieven en telefonische bedreigingen.
Alle aangiften van bedreigde politici worden bij het TBP opgenomen en volgens een vaste procedure behandeld. Naast ministers, staatssecretarissen en leden van de Tweede Kamer, zijn ook aangiften opgenomen van burgemeesters en wethouders.
Binnen het OM in Den Haag zijn twee officieren van justitie en één parketsecretaris belast met aangiften van bedreigde
Foto – Archief Persbureau Meter