Assen – Het Interregionaal Milieuteam Noord en Oost-Nederland heeft afgelopen week met het Regionaal Milieuteam van de politie Drenthe ruim 28.000 kilo illegaal vuurwerk in beslag genomen. Dit gebeurde in een strafrechtelijk onderzoek onder leiding van het Functioneel Parket naar een organisatie die vermoedelijk op grote schaal handelt in illegaal en gevaarlijk zwaar vuurwerk. In dit onderzoek werd twee weken geleden ook al 8000 kilo illegaal vuurwerk in beslag genomen door de Koninklijke Marechaussee.
Vuurwerkbende opgerold
In samenwerking met diverse andere politiekorpsen en de Inspectie Leefomgeving en Transport zijn de hoofdverdachten van 26, 38 en 48 jaar oud aangehouden op verdenking van deelname aan een criminele organisatie die handelt in illegaal vuurwerk. Zij komen uit Emmen en Ter Apel. Het vermoeden is dat zij het zware, in Nederland illegale vuurwerk uit China, via België en/of Polen importeerden om te verkopen aan particulieren. De hoofdverdachten zijn bekend met de legale vuurwerkhandel, dus weten van de gevaren van het vuurwerk. Zij maakten voor de illegale handel vermoedelijk gebruik van het netwerk dat zij hebben opgebouwd met hun legale handel. Ze worden vandaag voorgeleid aan de rechter-commissaris van de rechtbank Assen.
In Enschede werd gelijktijdig door het milieuteam van de politie Twente een 35 jarige man aangehouden. Hij wordt er van verdacht betrokken te zijn geweest bij de aflevering van een container met vuurwerk. De politie doorzocht in totaal twaalf locaties in de provincie Drenthe. Naast het vuurwerk zijn bij de doorzoekingen vier vuurwapens, contant geld en vier personenauto’s in beslag genomen.
Vuurwerk van zwaarste gevaarcategorie
Het in beslag genomen vuurwerk bestaat uit onder andere lawinepijlen, vlinders en flowerbeds. Het vuurwerk is van de zwaarste gevaarcategorie en is massa-explosief. Dat wil zeggen dat als één stuk vuurwerk ontbrandt de hele partij meegenomen wordt en in één keer kan ontploffen. Dat kan een enorme explosie veroorzaken. Het vuurwerk was daarnaast grotendeels te licht geclassificeerd, de lawinepijlen waren niet eens in vuurwerkdozen verpakt en waren dus niet als massa-explosief vuurwerk herkenbaar. Het vuurwerk was opgeslagen op een locatie waar in de directe omgeving mensen en dieren verbleven, met alle risico’s van dien. Het vuurwerk is na de inbeslagname in speciaal geprepareerde vrachtwagens afgevoerd naar de daarvoor bestemde opslaglocatie van de Dienst Domeinen.
In dit onderzoek van het Interregionale Milieuteam, onderdeel van de Bovenregionale Recherche Noord- en Oost-Nederland, werd begin november in de buurt van grensovergang “Zwarte meer” al 8000 kilo illegaal vuurwerk door de Koninklijke Marechaussee in beslag genomen (zie persbericht Kmar). Het werd vervoerd in een vrachtwagen met Nederlands kenteken waarvan de bestuurder aangaf dat er tuingereedschap in werd vervoerd. In de laadruimte werden tien pallets met vuurwerk aangetroffen.
Foto – OM