Groningen – Met de aanhouding van vijf mannen ( 18 t/m 46 jaar) uit Veendam heeft de politie zeker 25 koper- en gereedschapdiefstallen opgelost. De diefstallen werden door de hele provincie gepleegd in de periode van januari 2011 en januari 2012.
Heterdaad aanhouding
Het onderzoek startte naar aanleiding van de aanhouding van twee verdachten op heterdaad. Dinsdag 17 januari omstreeks 03:00 uur reageerden agenten op een melding van diefstal op een bouwterrein aan de Kleine Vaartlaan in Veendam. Een alerte getuige zag hoe twee mannen bezig waren met het inladen van goederen in een grijs busje. Hij belde direct de politie. Gewaarschuwde agenten zagen het voertuig wegrijden. Beide mannen reageerden niet op een stopteken en gingen er vandoor. Na een korte achtervolging kon het voertuig worden klemgereden. Bij onderzoek in hun voertuig troffen agenten een grote hoeveelheid elektriciteitskabels aangetroffen.
Onderzoek
Beide verdachten werden uitgebreid verhoord. Hierna kwam het onderzoek al snel in een stroomversnelling terecht. Dit resulteerde in de aanhouding van nog drie verdachten. De diefstallen werden gepleegd in Veendam, Leek, Groningen (Hoogkerk), Zuidbroek en Foxhol.Een aantal zaken sprongen daarbij bijzonder in het oog. In Zuidbroek werd vanaf een bouwlocatie een kabel van een hijskraan weggeknipt. Hierdoor kwam het werk stil te liggen. In Leek werden op een bouwlocatie kabels weggehaald en stroomkabels uit de leidingen getrokken. In Groningen (Hoogkerk) werd ruim driehonderd meter kabel gestolen. Diezelfde nacht werd er ook een hogedrukreiniger en 10 ladders weggenomen. In Foxhol werden bij een scheepswerf kabels weggenomen. Daarnaast stonden er een aantal las- en snijbranders klaar om meegenomen te worden. De koperdieven bezochten alle locaties meerdere malen.
Verdachten
De strafbare feiten werden in wisselende samenstellingen gepleegd. Drie verdachten werden na verhoor in afwachting van hun rechtszaak heengezonden. Twee verdachten werden voorgeleid aan de rechter-commissaris. Die besloot de verdachten in bewaring te stellen.
Motief
Tijdens de politieverhoren gaven de meeste verdachten aan dat geldelijk gewin het motief was voor hun gedrag.De meeste verdachten waren nog niet met politie en/of justitie in aanraking geweest. Van een 31-jarige verdachte uit Veendam is wel een uitgebreide documentatie bekend bij politie en justitie.
Beslissing
Het onderzoek is volledig afgerond. De politie heeft dossier opgemaakt en opgestuurd naar het Openbaar Ministerie. De officier van justitie beslist wat met de verdachten gaat gebeuren. Ook zal gekeken worden of/hoe de schade van ruim twee ton op de verdachten verhaald zullen gaan worden.
Foto : Archief Persbureau Meter