Assen – De politie heeft dinsdagavond een 38-jarige man uit Assen aangehouden na een achtervolging. Bij de aanhouding werd een politieman in zijn hand gebeten en raakte hij aan zijn oog gewond nadat de verdachte een vinger in zijn oog stak.
Agenten zagen een auto met hoge snelheid over de A.G.H. Fokkerstraat rijden en gaven een stopteken. Toen agenten de man aanspraken gaf hij gas en reed weg. Hij reed met hoge snelheid door Assen, over fietspaden, groenstroken en tegen het verkeer in. Ook reed hij meerdere keren door rood licht. Uiteindelijk stopte hij en vluchtte langs het kanaal bij de Europaweg. Een politieman wist hem daar aan te houden. De man verzette zich heven en beet de politieman in zijn hand. Uiteindelijk lukte het om de verdachte onder controle te krijgen en naar het politiebureau te brengen. De agent is aan zijn verwondingen behandeld in het ziekenhuis.
De verdachte is ingesloten voor een nader onderzoek. Onder meer op gebruik van alcohol en drugs. Zijn rijbewijs is ingevorderd en de auto waarin hij reed was niet APK-gekeurd en onverzekerd. De auto is in beslag genomen.
Geweld tegen politieambtenaren (GTPA)
Teamchef Wilma Bolt van de politie in Drenthe vindt dit een nare vorm van geweld. Een politieagent bijten en een vinger in zijn oog steken is onacceptabel. ‘Agenten hebben een verantwoordelijke rol in de samenleving en zij moeten zonder te worden gehinderd hun werk kunnen doen. Met wederzijds respect. Deze vorm van geweld wordt niet getolereerd.’
Al jaren voert de politie samen met het Openbaar Ministerie stevig (communicatie)beleid op het gebied van geweld tegen politiemensen en andere hulpverleners. De politie pakt onderzoeken van geweld tegen hulpverleners met voorrang op en het beleid van het OM is er op gericht om veel zwaardere straffen te eisen. Collega’s die te maken krijgen met geweld kunnen rekenen op maximale ondersteuning vanuit de organisatie. Politiemensen werken de-escalerend als het kan. Maar als het moet stappen we naar voren en gaan we de confrontatie niet uit de weg; voor de veiligheid van hulpverleners en burgers.