Rechter eist werkstraf en rijontzegging politieman

Apeldoorn – De officier van justitie heeft voor de rechtbank in Zutphen een werkstraf van 120 uur en zes maanden ontzegging van de rijbevoegdheid geëist tegen een 59-jarige politieman. De politieman was in oktober 2013 betrokken bij een ongeval op de Europaweg in Apeldoorn. Hierbij kwam een 47-jarige automobiliste om het leven.

Toedracht
De politie was op vrijdagavond 25 oktober 2013 op weg naar een spoedmelding in een politiebus zonder sirene en zwaailicht. De politiebus reed op een voorrangsweg toen er bij een kruising van rechts een auto kwam. De bestuurder van de politiebus veronderstelde dat de automobiliste zou stoppen, omdat de politie voorrang had. De auto reed echter de weg op, waarna de politiebus niet meer tijdig kon stoppen, gelet op de te hoge snelheid die de politie had.

De politiebus bereikte een snelheid van ongeveer 130 km per uur op het moment van noodremming bij de kruising en ten tijde van de botsing met de automobiliste was de snelheid rond de 110 km per uur. De maximumsnelheid ter plaatse is 50 km per uur.

Verwijtbaar
De officier van justitie betoogde tijdens de zitting dat het ‘’zorgelijk en verwijtbaar’’ is dat de politieman met zo’n hoge snelheid heeft gereden en zich daar volgens zijn eigen verklaring niet van bewust was. Formeel was het politievoertuig geen voorrangsvoertuig omdat het geen sirene en zwaailicht voerde.

Om dan toch harder dan de maximumsnelheid te mogen rijden, moet aan bepaalde voorwaarden worden voldaan. In dit geval kan de politieman volgens de officier van justitie geen beroep doen op ontheffing van de verkeersregels, omdat niet aan die voorwaarden werd voldaan. Zo heeft verdachte geen overleg gevoerd met de meldkamer over de hoge snelheid en heeft hij onvoldoende de veiligheid van het verkeer gewaarborgd. Hij is volgens het OM dan ook schuldig aan het veroorzaken van het ongeval met dodelijke afloop.

De officier van justitie eiste hiervoor een werkstraf van 120 uur en zes maanden ontzegging van de rijbevoegdheid.

Bij de strafmaat heeft de officier rekening gehouden met de ernst van het feit, de forse gevolgen voor de nabestaanden van de overleden vrouw, het punt dat de agent bezig was met een aan hem opgedragen taak toen hij het feit pleegde en met het gegeven dat hij zijn werk uiterst serieus nam. Ook is rekening gehouden met de disciplinaire maatregel die door de werkgever wordt opgelegd.

De rechtbank Gelderland, locatie Zutphen, doet over twee weken uitspraak.

Foto- Archief