Den Haag – Van 19 tot en met 23 september vindt de oefening Common Effort plaats. Onder leiding van de Ministeries van Buitenlandse Zaken uit Nederland en Duitsland beoefent de staf van het Eerste- Duitse Nederlandse Legerkorps (1GNC) uit Münster met diverse civiele actoren en vertegenwoordigers van Internationale Organisaties, het gezamenlijk plannen en afstemmen van een mogelijke missie naar een fictief crisisgebied. Naast de ruim 500 militairen afkomstig uit 12 landen, werkzaam op het hoofdkwartier, worden ruim 130 vertegenwoordigers van meer dan 20 civiele organisaties in Münster verwacht.
De unieke oefening sluit een proces van 10 maanden af, waarin de deelnemers na verschillende afstemmingsvergaderingen in Berlijn, Den Haag en Münster gezamenlijk deze oefening hebben voorbereid. Bijzonder is dat de civiele actoren (BuZa NL, BuZa GE, Instituut Clingedael, Politie-academie Münster, Universiteit Münster ) vanaf dag 1 invloed hadden op de ontwikkeling van de doelstellingen en het scenario, 1 GNC was slechts een speler en niet in the lead!
De intensieve samenwerking met niet militaire partners tijdens operationele inzet in crisisgebieden, de zogenaamde Comprehensive Approach, zal ook tijdens deze oefening benadrukt en beoefend worden. De oefening eindigt op vrijdag 23 september 2011 met een symposium, waar de eerste ervaringen van de oefening en het maandenlange proces worden gedeeld. Daarnaast zal er gediscussieerd worden over de zgn. Comprehensive Approach bij internationale inzet in een crisisgebied. Direct aansluitend aan het symposium is er mogelijkheid te spreken met vertegenwoordigers van de Ministeries van Buitenlandse Zaken en de commandant van 1 (German/Netherlands) Corps , luitenant-generaal Ton van Loon.
De Staf van het 1GNC is een multinationaal legerkorpshoofdkwartier dat 15 jaar geleden is opgericht in de stad Münster in Duitsland. De staf is een High Readiness Forces Land Headquarters (HRF (L) HQ) oftewel een snel-inzetbaar hoofdkwartier voor grondoperaties. Dit betekent dat het gereed dient te zijn om een buitenlandse militaire missie te leiden na een voorbereidingstijd van 20 tot 30 dagen.
Foto – Archief Persbureau Meter