Noordoost Fryslân- De politie heeft een onderzoek naar het gebruik en de handel in harddrugs onder jongeren in Noordoost Fryslân afgerond. Tijdens het onderzoek werden twaalf verdachten aangehouden op verdenking van het handelen in drugs. Vier van hen zitten nog steeds vast.
Aanleiding onderzoek
Bij de gemeenten en de politie in Noordoost Fryslân kwamen steeds meer klachten binnen over het gebruik van harddrugs. Ook waren er signalen dat harddrugs werd verstrekt aan onder meer minderjarigen. In overleg tussen de betreffende gemeenten, de politie en het Openbaar Ministerie werd besloten om een strafrechtelijk onderzoek in te stellen met als doel de handel in soft- en harddrugs terug te dringen. Begin oktober 2011 begon een team van acht medewerkers van de politie aan het onderzoek.
De Westerein-Twijzelerheide-Zwagerbosch
Het onderzoek richtte zich in eerste instantie op de handel in harddrugs in de dorpen De Westerein, Twijzelerheide en Zwagerbosch. Het onderzoeksteam hield in deze drie dorpen zesmeerderjarige verdachten aan voor het dealen in drugs. De zes verkochten vooral speed en cocaïne. Af en toe werd ook GHB verkocht. Tijdens de verhoren verklaarden de zes verdachten dat ze drugs verkochten om in hun eigen behoefte te voorzien. Ze waren namelijk zelf ook zware drugsgebruikers.
In de drie dorpen en in de omgeving van deze dorpen werden in totaal tientallen afnemers gehoord door het onderzoeksteam. Binnen dezen groep zaten meerdere personen die eerlijk aangaven dat ze zonder hulp niet van de drugs af konden komen. Een deel van hen heeft inmiddels contact gezocht met Verslavingszorg Noord Nederland.
Twee van de zes aangehouden verdachten zitten nog in voorlopige hechtenis. Van de overige vier is de voorlopige hechtenis geschorst. Echter moeten deze verdachten zich aan strikte voorwaarden houden, dit in afwachting van hun berechting.
Kootstertille, Drogeham, Harkema en Surhuisterveen
Ook in de dorpen Kootstertille, Drogeham, Harkema en Surhuisterveen deed het team onderzoek naar de handel in harddrugs. Hier werden eveneens zes aanhoudingen verricht in verband met het handelen in harddrugs. De zes verkochten voor speed en XTC, maar ook af en toe GHB. Uit het onderzoek bleek dat een grote groep minderjarigen in de omgeving van Surhuisterveen, Opende, Doezum en Grootegast experimenteerden met het steeds gevaarlijker wordende GHB.
In de vier dorpen en ruime omgeving van deze dorpen werden tientallen afnemers gehoord. Een groot deel van hen was minderjarig. Binnen die groep zaten ook meerdere personen die eerlijk aangaven dat ze zonder hulp niet van de drugs af zouden komen. Ook met hen gaat Verslavingszorg Noord Nederland aan de slag.
Van de zes aangehouden verdachten, ook zelf zware drugsgebruiker, waren er twee minderjarig. Dit duo krijgt verplicht hulp. Eén van hen heeft huisarrest middels een enkelbandje. De andere minderjarige verdachte staat onder streng toezicht van ouders en de reclassering. Van de vier meerderjarige verdachten zitten er nog twee in voorlopige hechtenis. De andere twee zijn inmiddels in vrijheid gesteld, maar ook zij moeten zich voor de rechter verantwoorden.
Meldingen en klachten
In Noordoost Fryslân zijn zoveel mogelijk meldingen en klachten over drugsgebruik en dealen nader onderzocht. Dit heeft niet altijd geleid tot een strafrechtelijk vervolg. In vele gevallen vond een gesprek plaats met gebruikers of personen die als mogelijk dealers werden aangemerkt. Ook werden ouders van minderjarigen benaderd en in kennis gesteld van vermeend drugs gebruik van hun minderjarig kind.
Aanhouding woninginbreker en dealer
In Burgum heeft een onderzoek naar drugsgebruik niet geleid tot aanhoudingen of strafrechtelijke vervolgingen van dealers maar wel kwam er informatie binnen over een woninginbreker. Deze informatie heeft geleid tot de aanhouding van de inbreker die verdacht wordt van minimaal 10 inbraken in Fryslân. Informatie uit het onderzoek leverde ook concrete tips op over een dealer uit Leeuwarden. Deze handelaar werd eveneens aangehouden. Er werden bij hem geld, sieraden, drugs en een vuurwapen in beslag genomen.
Foto – Archief Persbureau Meter