Verborgen schatten in herinneringscentrum Westerbork

Westerbork – Verborgen schatten uit de depots van de Nederlandse oorlogs- en verzetsmusea, herinneringscentra en het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) komen op dinsdag 3 mei kort weer aan het daglicht. In het kader van de actie ‘NIET WEGGOOIEN!’ laten vijftien deelnemende instellingen zien, welk bijzonder historisch materiaal uit de Tweede Wereldoorlog in Nederland en Nederlands-Indië zij in de afgelopen jaren verworven hebben. Ook in Kamp Westerbork is dez exposiyei ingericht.
De actie ‘NIET WEGGOOIEN’ staat dit jaar in het teken van ‘De Collectie’. Musea en herinneringscentra WOII beschikken over een grote collectie voorwerpen, brieven en foto’s. Slechts een klein deel hiervan is opgenomen in de vaste tentoonstelling. Op de actiedag presenteren de vijftien instellingen bijzondere collectiestukken uit de depots aan het publiek.
Nog altijd duiken objecten uit de Tweede Wereldoorlog op. Soms bij een verhuizing, soms bij een sloop van een woning of zomaar bij het opruimen van een zolder. Variërend van een stapeltje brieven tot foto’s, documenten of een voorwerp. Deze kunnen een bijzondere kijk geven op een voorbij tijdperk. Musea en instellingen willen voorkomen dat op het eerste gezicht onbelangrijk geachte originelen uit de oorlogsjaren verloren gaan. Ze willen het publiek bewust maken hoe belangrijk het is om dit materiaal als erfgoed van de oorlog te bewaren. Bezoekers krijgen dinsdag 3 mei advies van deskundigen over het behoud van het materiaal, dat zij mogelijk in huis hebben. Zij zijn dan eveneens in de gelegenheid hun eigen oorlogsmaterialen over te dragen aan de deelnemende organisaties.
Dit jaar lanceert actie NIET WEGGOOIEN haar vernieuwde website www.actienietweggooien.nl. Hierop kunnen mensen hun schenking online aanmelden bij een museum of instelling naar keuze. Op de website staat het verzamelbeleid per instelling beschreven, zodat schenkers zelf kunnen bepalen waar hun oorlogsmaterialen het beste thuishoren. Tevens is een aanmeldformulier voor een codicil beschikbaar. Op deze manier kunnen schenkers vastleggen waar hun materiële oorlogserfgoed naar toe gaat als ze komen te overlijden.
Foto – Rene Lunshof/Persbueau Meter