Den Haag – Nederlandse bedrijven gaan kennis leveren om de Chinese melkproductie te vernieuwen en te verhogen. Tijdens het staatsbezoek van de president van China, Xi Jinping, sluiten beide landen een overeenkomst over investeringen in productiekwaliteit, veiligheid en duurzaamheid. Ook Wageningen UR werkt in dit kader nauw samen met de Chinese Academy of Agricultural Sciences, bijvoorbeeld op het gebied van voedselkwaliteit en voedselzekerheid. De waarde van de afspraken bedraagt naar verwachting minimaal 20 miljoen euro.
Staatssecretaris Dijksma over de samenwerking: “Nederland behoort tot de absolute wereldtop als het gaat om export van agrarische kennis. Deze samenwerking bevestigt dat. Nederlandse bedrijven gaan hun kennis en kunde inzetten om 1,3 miljard mensen van kwalitatief goede melkproducten te voorzien. Daar kunnen wij trots op zijn.”
Dijksma ontvangt de president van China en zijn vrouw morgenochtend op Kasteel Keukenhof samen met Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander en Hare Majesteit Koningin Maxima. Op verzoek van China worden presentaties gegeven over hoogwaardige agrarische technologie, zoals LED-verlichting om tomaten sneller te laten groeien en nieuwe ontwikkelingen op het gebied van melkrobots.
Met de inbreng van Nederlandse kennis wil China in komende jaren de melkproductie laten groeien naar 40 miljard kilo. China heeft de Nederlandse overheid om kennisinvesteringen gevraagd omdat ons land een wereldspeler is in melkproductie, verwerking en logistiek. In komende jaren zal de Nederlandse productie groeien naar 13 miljard kilo. Daarvan is een groot deel bestemd voor de export.
De buitenlandse belangstelling voor de Nederlandse agrarische sector is groot. Zo brengt premier Abe van Japan komende dinsdag een bezoek aan paprikateler Valstar in het Westland na afloop van de Nuclear Security Summit. De premier wil tijdens dit bezoek kennis opdoen over nieuwe technologie in de glastuinbouw. Ook vinden er in komende dagen ontmoetingen plaats met vertegenwoordigers uit Vietnam en Kazachstan over nieuwe ontwikkelingen op het gebied van landbouw.
Tekst bron – Ministerie van Economische Zaken