Den Haag De in 2011 ingevoerde ZSM-werkwijze waarbij kleinere zaken zo snel mogelijk door politie en OM, in samenwerking met reclassering en advocatuur, worden afgedaan, bewijst zijn nut. Inmiddels worden gemiddeld per ZSM-locatie gemiddeld 280 zaken per maand behandeld, waarbij 80 procent van de verdachten van een definitieve afdoening wordt voorzien. In de regio Rotterdam-Dordrecht zijn drie van dergelijke locaties.
De ZSM-pilot loopt landelijk in vijf regio’s. Dit jaar zal de werkwijze in heel Nederland worden ingevoerd. In de regio Rotterdam-Dordrecht ging de eerste locatie op 1 april open. Kenmerk van de ZSM-locaties is de aanwezigheid van het OM, ook in de weekeinden. Dat betekent onder andere dat een officier van justitie ter plaatse al definitieve afdoeningsbeslissingen in bijvoorbeeld de vorm van een taakstraf kan nemen.
Dat maakte hoofdofficier van justitie Fred Westerbeke van de OM-regio Rotterdam-Dordrecht donderdag bekend tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst waar de resultaten van 2011 en de plannen voor 2012 werden bekendgemaakt. De arrondissementsparketten in Rotterdam en Dordrecht zijn sinds begin 2010 organisatorisch één parket onder leiding van de hoofdofficier in Rotterdam.
In totaal kwamen in 2011 ruim 25.500 misdrijfzaken binnen bij het OM in de gehele regio. Van het aantal binnengekomen zaken doet het OM ongeveer de helft zelf af. De andere helft wordt aangebracht bij de rechtbank voor berechting.
Westerbeke toonde zich verheugd door opnieuw een daling van het aantal aangehouden minderjarige verdachten.
De komende jaren liggen de accenten bij het OM landelijk op de bestrijding van criminaliteit in buurt en wijk, high impact crime, en ondermijning. Onder andere gaat veel aandacht naar het afpakken van wederrechtelijk verkregen vermogen
Foto Archief Persbureau Meter